Skip to main content

Κατασκευάστηκε κάμερα που βλέπει ότι δεν βλέπουν τα μάτια και τα μικροσκόπια

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν κάμερες που θα μπορούν να βλέπουν πίσω ή μέσα από εμπόδια κυρίως για χρήση στα αυτόνομα οχήματα ώστε να μπορούν να διακρίνουν άλλα οχήματα ή πεζούς πίσω από γωνίες ή από κάθε είδους τυφλά σημεία. Φυσικά παρόμοιας τεχνολογίας κάμερες αναπτύσσονται και για στρατιωτικές εφαρμογές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ κατασκεύασαν μια νέα κάμερα η οποία μπορεί να βλέπει πίσω από γωνίες, μέσα στην ομίχλη αλλά ακόμη και μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μάλιστα όσον αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι μπορεί να δίνει εικόνες μεγάλης λεπτομέρειας και υψηλής ανάλυσης από τη λειτουργία διαφόρων οργάνων όπως τους χτύπους της καρδιάς αλλά ακόμη και τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο του ανθρώπινου σώματος όπως τους ιστούς ή τα τριχοειδή αγγεία.

Οι ερευνητές παρουσιάζουν την κάμερα στην επιθεώρηση «Nature Communications» και όπως αναφέρουν βασίστηκαν σε μια νέας γενιάς τεχνολογία απεικόνισης, την NLoS, αναπτύσσοντας μια νέα προηγμένη εκδοχή της. Όπως αναφέρουν η τεχνολογία αυτή εκτός από τις προφανείς εφαρμογές της στην ιατρική και τα συστήματα πλοήγησης οχημάτων κάθε είδους έχει απεριόριστες εφαρμογές σε πολλά πεδία.

«Η τεχνολογία που αναπτύξαμε δημιουργεί ένα νέο πεδίο απεικονιστικών δυνατοτήτων. Το πρωτότυπο σύστημα χρησιμοποιεί το ορατό ή το υπέρυθρο φως αλλά η δομή του είναι τέτοια που μπορεί να τροποποιηθεί για να βλέπει και σε άλλα μήκη κύματος. Η τεχνολογία αυτή μπορεί για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί στα ραδιοκύματα για διαστημική εξερεύνηση ή για ηχοεντοπισμό κάτω από το νερό. Εμείς μόλις που σκάψαμε λίγο την επιφάνεια αυτής της τεχνολογίας και αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς» αναφέρει ο Φλόριαν Γουιλομίτζερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.