Skip to main content

Βρετανία: Αντιδράσεις για το deepfake μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Πάνω από 200 άτομα προέβησαν σε καταγγελίες/ παράπονα στη βρετανική Ofcom (Office of Communications- αρμόδια αρχή για ΜΜΕ, τηλεπικοινωνίες κ.α) για το εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Channel 4, με deepfake της βασίλισσας Ελισάβετ.

Όπως αναφέρει το BBC, σκοπός του καναλιού ήταν να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα προειδοποίησης» για τα fake news στην ψηφιακή εποχή, ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν ότι τα αστεία του ήταν ασεβή και κακόγουστα. Η Ofcom αποφασίζει εάν θα δράσει ή όχι.

Στο εν λόγω βίντεο, το deepfake της βασίλισσας αναφερόταν σε φήμες περί ρηγμάτων στη βασιλική οικογένεια, ελλείψεις χαρτιού τουαλέτας και τον αριθμό των παιδιών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, εμφανιζόταν να χορεύει.

Αν και το μήνυμα δεν είχε προειδοποίηση πως ήταν fake, το τέλος του αποκάλυπτε την «εξαπάτηση»: Μια ηθοποιός εμφανιζόταν να κάθεται μπροστά από μια πράσινη οθόνη, με το πρόσωπό της να χαρτογραφείται για τη δημιουργία του ψηφιακού αντιγράφου.

Τα deepfakes δημιουργούν εν δυνάμει πειστικά αντίγραφα πραγματικών ανθρώπων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάπλωση παραπληροφόρησης. Ωστόσο επί της προκειμένης το Channel 4 ανέφερε ότι θα έπρεπε να είναι προφανές πως δεν ήταν η αληθινή βασίλισσα.

«Είναι ξεκάθαρο στην τετράλεπτη ταινία πως πρόκειται για μια παρωδία του χριστουγεννιάτικου μηνύματος και οι θεατές δεν επετράπη να έχουν αμφιβολία πως δεν ήταν αληθινό» είπε εκπρόσωπος του Channel 4. «Ωστόσο, αν και είναι ελαφρύ…και κωμικό σε ύφος, φέρει ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο μήνυμα για την εμπιστοσύνη και την ευκολία με την οποία μπορεί να δημιουργηθεί και να εξαπλωθεί πειστική παραπληροφόρηση» συμπλήρωσε.

Το βίντεο εντάσσεται σε μια σειρά προγραμμάτων όπου εξετάζεται η εξάπλωση της παραπληροφόρησης, πρόσθεσε.

Η Ofcom επιβεβαίωσε ότι έλαβε 214 καταγγελίες για το μήνυμα και εξετάζει εάν απαιτείται επίσημη έρευνα. Επίσης, αρκετοί θεατές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στα social media.