Skip to main content

Apple εναντίον FBI για το iPhone του μακελάρη του Σαν Μπερναρντίνο, Σαγέντ Φαρούκ

«Επικίνδυνη» και «άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, την απόφαση δικαστηρίου κατόπιν αιτήματος του FBI για πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του Σαγέντ Φαρούκ, του ζεύγους των δύο δραστών του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το FBI, η απροθυμία της Apple να συνεργαστεί παρεμποδίζει την έρευνα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, το FBI δεν ζητά από την Apple να σπάσει την κρυπτογράφηση της συσκευής, καθώς δεν μπορεί, αφού προέβη συνειδητά το 2014 στην απόφαση να χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρυπτογραφημένες συσκευές, για να αποφύγει περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη.

Ειδικότερα, το FBI θέλει η Apple να προβεί σε αλλαγές στο SIF (System Information File), βασικά το λογισμικό που τρέχει στη συσκευή. Το FBI θέλει η Apple να δημιουργήσει ένα νέο SIF για το iPhone του Φαρούκ και να το περάσει σε αυτό, ανοίγοντας λειτουργίες τις οποίες κανονικά δεν έχουν τα iPhones.

Το FBI θέλει να μην προβεί η συσκευή μόνη της σε αυτόματη διαγραφή, που υπαγορεύεται από κάποιες ρυθμίσεις ασφαλείας (μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής κωδικού), να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία δοκιμής τετραψήφιων κωδικών, να μειωθούν οι περίοδοι αναμονής για αυτή τη διαδικασία – και να έχει τον έλεγχο της όλης υπόθεσης, αλλά χωρίς να έχει γνώση του πώς γίνεται ό,τι γίνεται (δηλαδή η Apple θα δουλέψει στα δικά της κεντρικά, για να μη διαρρεύσει το λογισμικό κρυπτογράφησής της και το τροποποιημένο SIF).

Ωστόσο, ο Τιμ Κουκ, σε επιστολή του στους πελάτες της εταιρείας, γράφει πως δεν θέλει να δημιουργήσει μία «back door», που θα επέτρεπε πρόσβαση στο τηλέφωνο με άλλον τρόπο πέραν αυτού του κωδικού ασφαλείας. Κατά την Apple, μια «πίσω πόρτα» στο iPhone δεν θα έκανε απλά το τηλέφωνο του Φαρούκ προσβάσιμο στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά θα αποδυνάμωνε το iPhone γενικότερα, καθώς θα υπήρχε πάντα μια «κερκόπορτα» την οποία κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να βρουν και να χρησιμοποιήσουν.

Όπως αναφέρει το BBC, οι περισσότεροι ειδικοί με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία φαίνονται να θεωρούν ότι είναι δυνατή η πρόσβαση στο τηλέφωνο χωρίς να βλαφθούν τα δεδομένα- ενώ η ίδια η Apple δεν έχει αρνηθεί πως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, επικεντρώνοντας στο γιατί θεωρεί πως δεν θα έπρεπε.

Η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει αίσθηση στον χώρο της τεχνολογίας, με φίρμες και φορείς του χώρου (μεταξύ των οποίων η Google, αλλά και το Information Security Council, που αντιπροσωπεύει την Google, το Facebook, τη Microsoft, τη Samsung, τη Blackberry και άλλες) να εκφράζουν τη στήριξή τους στην Apple, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο προηγούμενο. Παράλληλα, τη στήριξή του προς την εταιρεία εξέφρασε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, κάνοντας λόγο για έναν κόσμο όπου οι πολίτες βασίζονται στην Apple για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους αντί για το FBI.

Στην άλλη πλευρά, υπέρ του FBI στην υπόθεση αυτή τάχθηκε ο Λευκός Οίκος, αλλά και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2016, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, η οικογένεια του δολοφονηθέντος από εξτρεμιστές Βρετανού στρατιωτικού Λη Ρίγκμπι δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία προστατεύει τα δικαιώματα ενός δολοφόνου σε βάρος της δημόσιας ασφαλείας.

Η Apple έχει ακόμα μερικές ημέρες για να υποβάλει την επίσημη απάντησή της στο δικαστήριο, η οποία μέχρι τώρα φαίνεται ότι θα είναι αρνητική. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η υπόθεση αναμένεται να πάει σε ανώτερα δικαστήρια.

Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης και της Apple διαπραγματεύονταν επί δύο μήνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μέχρι την κατάρρευση των συνομιλιών και την προσφυγή στο δικαστήριο.