Skip to main content

Οι δορυφόροι στη μάχη της διάσωσης των θαλάσσιων ίππων

Ένα από τα είδη που επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή είναι οι θαλάσσιοι ίπποι. Αυτά τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά βασίζονται όπως και άλλα είδη στους θαλάσσιους πάγους. Όπως και άλλα είδη έτσι και οι θαλάσσιοι ίπποι χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους πάγους για να ξεκουράζονται, για να μεγαλώνουν με ασφάλεια τα μικρά τους αλλά και ως σημεία από τα οποία ξεκινούν τις εφορμήσεις τους για να αναζήτηση τροφής. Όμως η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας προκαλεί όπως είναι ευνόητο τεράστια προβλήματα επιβίωσης (και) στους θαλάσσιους ίππους.

Η WWF οργανώνει σε συνεργασία με τη Βρετανική Αποστολή της Ανταρκτικής το πρόγραμμα «Walrus From Space» σε μια προσπάθεια να καταγραφούν με σχετική ακρίβεια οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ίππων στον πλανήτη κάτι που θα βοηθήσει στις προσπάθειες λήψης μέτρων για να μην κινδυνεύσουν με εξαφάνιση. Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος εθελοντές που πρέπει να εξετάζουν χιλιάδες δορυφορικές εικόνες με στόχο να εντοπίζουν σε αυτές θαλάσσιους ίππους.

«Παρατηρείται μείωση των θαλάσσιων πάγων της τάξης του 13% ανά δεκαετία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι θαλάσσιοι ίπποι να περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο στην στεριά. Αυτό έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις όπως την συγκέντρωση σε πολύ μικρή έκταση μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ίππων με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή των μικρών τους που κυριολεκτικά καταπλακώνονται από τα ενήλικα ζώα. Επιπλέον οι πηγές τροφής σε εκείνες τις περιοχές είναι περιορισμένες και εξαντλούνται γρήγορα» αναφέρει ο Ροντ Ντάουνι, σύμβουλος της WWF για θέματα που σχετίζονται με τη ζωή στους πόλους.

Οι επιστήμονες της Βρετανική Αποστολής της Ανταρκτικής ασχολούνται εδώ και χρόνια με τον δορυφορικό εντοπισμό και καταμέτρηση των πληθυσμών διαφόρων ειδών όπως οι πιγκουίνοι, οι φώκιες  τα άλμπατρος και οι φάλαινες. Όμως η δορυφορική παρατήρηση και εντοπισμός των θαλάσσιων ίππων είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. «Η πρόοδος στις τεχνολογίες απεικόνισης από τους δορυφόρους και οι καλύτερης ανάλυσης εικόνες μας επιτρέπουν τώρα να κάνουμε καταμέτρηση των θαλάσσιων ίππων με μεγαλύτερη ακρίβεια» αναφέρει ο Πίτερ Φρετγουελ, ειδικός της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής στον συγκεκριμένο τομέα.

Το πρόγραμμα καταγραφής των πληθυσμών των θαλάσσιων ίππων θα διαρκέσει πέντε χρόνια και θα επικεντρώνεται κυρίως στα είδη που ζουν στον Ατλαντικό Ωκεανό και ένα απομονωμένο πληθυσμό που ζει στην Θάλασσα Laptev στον Αρκτικό Ωκεανό.