Skip to main content

Επιτυχής προσελήνωση για την κινεζική αποστολή Chang’e-5

Η κινεζική αποστολή Chang’e-5 κατάφερε να προσεδαφιστεί επιτυχώς στη Σελήνη την Τρίτη, προκειμένου να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του φεγγαριού, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.
 
Το Chang’e-5 είχε εκτοξευτεί στις 24 Νοεμβρίου. Στόχος της εν λόγω μη επανδρωμένης αποστολής ήταν η συλλογή σεληνιακού υλικού για να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης. Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί η συλλογή δύο κιλών δειγμάτων, σε μια περιοχή την οποία κανένα σκάφος δεν έχει επισκεφθεί στο παρελθόν («Ωκεανός των Καταιγίδων»).
 
Εάν όλα πάνε καλά, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα γίνει η τρίτη χώρα που συλλέγει σεληνιακά δείγματα μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.
 
H άκατος που κατέβηκε στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν μία από μια σειρά σκαφών που περιλαμβάνει το Chang’e-5. Η άκατος θα μαζέψει δείγματα με έναν ρομποτικό βραχίονα και μετά θα τα μεταφέρει σε ένα όχημα ανόδου, που θα εκτοξευθεί και θα συνδεθεί με το σκάφος που αναμένει.
 
Όπως αναφέρει το Reuters, το κρατικό κανάλι CCTV είπε πως η έναρξη της συλλογής δειγμάτων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Τα δείγματα αυτά θα μεταφερθούν μετά σε μια κάψουλα επιστροφής, για το ταξίδι πίσω στη Γη, με τελικό στόχο την προσγείωση στην περιοχή της Εσώτερης Μογγολίας, στην Κίνα.
 
Όπως σημειώνει το BBC, έχουν περάσει 44 χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε κάτι ανάλογο: Επρόκειτο για τη σοβιετική αποστολή Luna 24, που συγκέντρωσε περίπου 200 γραμμάρια.
 
Αντίθετα με την εκτόξευση της αποστολής πριν από μια εβδομάδα, η προσελήνωση δεν καλύφθηκε «ζωντανά» από τα κινεζικά ΜΜΕ. Η είδηση μεταδόθηκε μετά την επιβεβαίωση της προσελήνωσης.
 
Η Κίνα έκανε την πρώτη της προσελήνωση το 2013. Τον Ιανουάριο του 2019 το σκάφος Chang’e-4 προσεληνώθηκε στην αθέατη πλευρά- την πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Σημειώνεται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η Κίνα σχεδιάζει να στήσει μια ρομποτική βάση για τη διεξαγωγή μη επανδρωμένων εξερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του νοτίου πόλου. Επίσης, σχεδιάζει να πάρει δείγματα από τον Άρη ως το 2030.