Σε συνεργασία με το KAIST (Korean Institute of Science and Technology) η NASA εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη μικροσκοπικών διαστημοπλοίων, φτιαγμένων από ένα και μόνο τσιπ πυριτίου, που θα μείωναν δραστικά τους χρόνους που χρειάζονται για την εξερεύνηση άλλων ηλιακών συστημάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του IEEE Spectrum, η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε στο International Electron Devices Meeting στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, εάν ένα τσιπ πυριτίου χρησιμοποιηθεί ως διαστημόπλοιο, εκτιμάται πως θα μπορούσε να ταξιδεύει με ταχύτητα του 1/5 αυτής του φωτός και να φτάσει το κοντινότερο σε εμάς άστρο μέσα σεο «μόλις» 20 χρόνια- δηλαδή 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε να το κάνει ένα «συμβατικό» διαστημόπλοιο, βάσει των σημερινών τεχνολογιών.
Ωστόσο, 20 χρόνια στο διάστημα και πάλι είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα συνηθισμένο τσιπ, λόγω των ακραίων συνθηκών (θερμοκρασία κ.α.) και της ακτινοβολίας. Οι επιλογές για αυτό είναι δύο: Η μία επιλογή είναι η επιλογή μιας διαδρομής που θα ελαχιστοποιεί την έκθεση σε αυτές τις συνθήκες, η οποία όμως αυξάνει τον χρόνο. Η άλλη προσέγγιση, την οποία υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι να αφήνονται οι συσκευές να υποστούν τις ζημιές, αλλά να ενσωματώνουν τεχνολογία «αυτοθεραπείας».
Τεχνολογία τέτοιου τύπου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης προτείνεται η χρήση τρανζίστορ με νανοκαλώδια, που έχουν αποτέλεσμα τη θέρμανση του τσιπ και τη θεραπεία/ επιδιόρθωση προβλημάτων που προκύπτουν από την ακτινοβολία. Σύμφωνα με το KAISΤ, τα τρανζίστορ αυτά είναι ιδανικά για το διάστημα, γιατί δεν επηρεάζονται από την ακτινοβολία.