Skip to main content

Αλματώδης άνοδος του Bitcoin, με προβλέψεις για ρεκόρ το 2021

Αλματώδη άνοδο σημείωσε το ψηφιακό νόμισμα/ κρυπτονόμισμα Bitcoin την Τρίτη, με την αξία του να φτάνει τα 19.000 δολάρια για πρώτη φορά μέσα σε περίπου τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα του κόσμου σημείωνε άνοδο 3% στα 18.918 δολάρια, όχι πολύ μακριά από το ιστορικό του ρεκόρ, στα 19.666. Το Bitcoin έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 40% τον Νοέμβριο και μόνο, και συνολικά φέτος περίπου 160%.

Πίσω από τη μεγάλη αυτή άνοδο βρίσκεται η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα assets, εν μέσω άνευ προηγουμένου πακέτων και προγραμμάτων στήριξης που προορίζονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς από την πανδημία Covid-19- καθώς και ζήτησης για assets που θεωρούνται ανθεκτικά στον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι προβλέψεις πως τα κρυπτονομίσματα γίνονται σιγά σιγά «mainstream».

Η ιστορία του Bitcoin χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανόδους και πτώσεις, και οι αγορές του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιαφανείς συγκριτικά με πιο «παραδοσιακά» assets, όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Το «ράλι» του φέτος έκανε κάποιους επενδυτές να εκτιμήσουν πως το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να δει την τιμή του να τετραπλασιάζεται, φτάνοντας ίσως και τα 100.000 δολάρια μέσα σε ένα έτος, προκαλώντας αντιδράσεις από σκεπτικιστές, που θεωρούν ότι στην ουσία του πρόκειται για «τζόγο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν «ωριμάσει» από το 2017 και μετά, προσελκύοντας μεγαλύτερους επενδυτές. Μικρότερα ψηφιακά νομίσματα, που συχνά ακολουθούν το Bitcoin, έκαναν παύση μετά από απότομη άνοδο των τελευταίων ημερών. Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έπεσε ελαφρώς αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2018 τη Δευτέρα, εν όψει αναβάθμισης του δικτύου blockchain του.

Όπως προαναφέρθηκε, πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν πως το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 100.000 μέσα σε έναν χρόνο. Από τον Ιανουάριο έχει σημειώσει άνοδο 160%, ενισχυόμενη από την ισχυρή θεσμική ζήτηση, αλλά και σπανιότητα, καθώς εταιρείες πληρωμών όπως η Square και το Paypal το αγοράζουν για λογαριασμό πελατών.