Skip to main content

Sentinel-6 Michael Freilich: Διαστημική αποστολή Ευρώπης- ΗΠΑ για την παρατήρηση της στάθμης της θάλασσας

Ένας ευρωαμερικανικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε για την παρακολούθηση των επιπέδων της θάλασσας διεθνώς εκτοξεύτηκε με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια το Σάββατο.
 
Ο δορυφόρος Sentinel-6 Michael Freilich έχει το μέγεθος περίπου ενός ημιφορτηγού και προορίζεται να επεκτείνει μια βάση συνεχών δεδομένων περίπου 30 ετών όσον αφορά στο επίπεδο της θάλασσας, που συλλέγονται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης συνεργασίας αμερικανικών και ευρωπαϊκών δορυφόρων- βελτιώνοντας παράλληλα τις προγνώσεις καιρού και παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τα ρεύματα του ωκεανού.
 
«Η Γη αλλάζει και ο δορυφόρος αυτός θα βοηθήσει γίνει πιο βαθιά η κατανόηση του πώς» είπε η Κάρεν Σεν Ζερμέν, διευθύντρια του Earth Science Division της NASA. «Οι διαδικασίες μεταβολών της Γης επηρεάζουν το επίπεδο της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο, μα η επίδραση στις τοπικές κοινότητες ποικίλλει. Η διεθνής συνεργασία είναι κρίσιμη τόσο για την κατανόηση αυτών των αλλαγών όσο και για την ενημέρωση των παραθαλάσσιων κοινοτήτων ανά τον κόσμο».
 
Αφού έφτασε σε τροχιά, το σκάφος αποχωρίστηκε από τον δεύτερο όροφο του πυραύλου και ξεδίπλωσε τους ηλιακούς του συλλέκτες. Το προσωπικό εδάφους έπιασε με επιτυχία το σήμα του δορυφόρου και οι αρχικές αναφορές τηλεμετρίας έδειξαν ότι το σκάφος είναι σε καλή υγεία. Το Sentinel-6 Michael Freilich τώρα θα υποβληθεί σε μια σειρά εξαντλητικών ελέγχων και ρυθμίσεων πριν αρχίσει να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα, μέσα σε μερικούς μήνες.
 
Το διαστημόπλοιο έχει πάρει το όνομά του από τον Μάικλ Φράιλιχ, πρώην διευθυντή του Earth Science Division της NASA, που αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα ως προς την εξέλιξη του κλάδου της παρατήρησης των ωκεανών από το διάστημα. Ο Φράιλιχ απεβίωσε στις 5 Αυγούστου 2020. Η οικογένεια και οι φίλοι του παρακολούθησαν την εκτόξευση του σκάφους.
 
Όπως αναφέρει το BBC, ο Sentinel-6 προορίζεται να αποτελέσει το κύριο μέσον μέτρησης του σχήματος των ωκεανών του πλανήτη. Καθώς τα δεδομένα του δεν θα παρακολουθούν μόνο την αύξηση της στάθμης, μα θα αποκαλύπτουν και πώς κινείται ανά τον πλανήτη η μάζα των υδάτων. Η δουλειά του θα αποτελέσει συνέχεια των μετρήσεων που γίνονταν από μια σειρά σκαφών- της αποκαλούμενης σειράς Jason-Topex/Poseidon- από το 1992. Οι μετρήσεις εκείνες έδειξαν πως τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως αυξάνονταν, σε ρυθμό που υπερέβαινε τα 3 χιλιοστά ετησίως μέσα σε διάστημα 28 ετών. Τα πιο πρόσφτα δεδομένα υποδεικνύουν πως λαμβάνει χώρα επιτάχυνση, με τα επίπεδα να φαίνονται να αυξάνονται κατά περισσότερο από 4 χιλιοστά ετησίως.