Skip to main content

Οδηγός για ασφαλείς αγορές την Black Friday και την Cyber Monday

Την ευκαιρία να κυνηγήσουν «ευκαιρίες» σε διάφορα προϊόντα έχουν οι καταναλωτές αυτό το διάστημα, με την Black Friday στις 29 Νοεμβρίου 2019 και την Cyber Monday στις 2 Δεκεμβρίου 2019.

Καθώς πολλοί από αυτούς θα προτιμήσουν να κάνουν τις αγορές τους online, και δεδομένου ότι αυτή την περίοδο εντείνονται και οι προσπάθειες των κυβερνοεγκληματιών να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες, η ESET δημοσίευσε ένα οδηγό με συμβουλές για ηλεκτρονικές αγορές σε χαμηλότερες τιμές, αλλά κυρίως, με ασφάλεια.

Βασικοί κανόνες προστασίας. Αρχικά, η διατήρηση ενός ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος με την ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων, καθώς και firmware update, patches κλπ., βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή και των ψηφιακών συσκευών. Αν είναι εφικτό, προσπαθούμε να έχουμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούμε για τις online αγορές, ο οποίος δεν θα είναι συνδεδεμένος με τους υπόλοιπους λογαριασμούς μας, ενώ δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε τους κωδικούς πρόσβασης πριν, αλλά και μετά από τις αγορές, και να ενεργοποιούμε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα.

Με σύμμαχο την τεχνολογία. Ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας με λειτουργία προστασίας των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια κατά τις αγορές. Οι λύσεις antivirus και antispyware βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή εκτελώντας σάρωση των email, των εφαρμογών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτόν, ενώ μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ιούς και spyware πριν αυτά βλάψουν τις συσκευές σας. Τέλος, αφήνουμε συνεχώς ενεργό το Firewall, που είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης για την ασφάλεια του υπολογιστή.

Ασφαλείς συναλλαγές και συνδέσεις. Οι αγορές θα πρέπει να γίνονται σε νόμιμους ιστότοπους, που έχουν αξιολογηθεί ως κατάλληλοι για online αγορές, και να ελέγχουμε ότι χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση HTTPS, η οποία υποδεικνύεται με ένα εικονίδιο λουκέτου στα αριστερά της γραμμής διευθύνσεων URL στο πρόγραμμα περιήγησης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε αξιόπιστη σύνδεση στο Internet, προτιμώντας το οικιακό/εταιρικό δίκτυο, τα δεδομένα, ή ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), παρά ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή. Τέλος, μετά την αγορά, καλό είναι να ελέγχουμε πάντα τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών.

Καλλιέργεια αγοραστικής νοοτροπίας με επίκεντρο την ασφάλεια. Η σημαντικότερη παράμετρος για την προστασία του καταναλωτή είναι να βρίσκεται η ασφάλεια στο επίκεντρο της αγοραστικής του νοοτροπίας. Να γνωρίζει ότι ποτέ δεν πατάμε link, δεν ανοίγουμε συνημμένα σε email ή δημοσιεύσεις σε social media που υπόσχονται «τρομερές ευκαιρίες», ή δώρα ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση «ερευνών». Είμαστε προσεκτικοί με pop-up διαφημίσεις και banner και δεν πατάμε βιαστικά πάνω σε οποιαδήποτε online προσφορά, αλλά αντίθετα, πληκτρολογούμε προσεκτικά τη διεύθυνση URL του πωλητή στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για πραγματική προσφορά.

Προσπαθούμε επίσης να αναζητούμε προσφορές απευθείας στις ιστοσελίδες αξιόπιστων καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής και όχι σε μηχανές αναζήτησης, κρατώντας ακόμη και εκεί τα μάτια μας ανοιχτά. Ειδικά οι γονείς, καλό θα είναι να παρακολουθούν τα παιδιά τους αυτή την περίοδο, διασφαλίζοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή όπου μπορούν να γίνουν αγορές χωρίς επιτήρηση.