Η Huawei φέρεται να σχεδιάζει την πώληση του brand Honor σε μία κοινοπραξία που θα αποτελείται από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Digital China και την τοπική κυβέρνηση της Shenzhen, πόλης όπου έχει την έδρα της η κινεζική εταιρεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters η εν λόγω συμφωνία ενδέχεται να ξεπεράσει το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σχέδιο έρχεται ουσιαστικά σαν μία απάντηση στους αμερικανικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Huawei σε επίπεδο τροφοδοσίας υλικού και λογισμικού αμερικανικής τεχνολογίας ώστε η εταιρεία να μπορέσει να επικεντρωθεί στις συσκευές high-end αλλά και σε λύσεις που αφορούν κυρίως τον επιχειρηματικό κόσμο.
Οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη λύση δείχνει επίσης ότι η πλευρά της Huawei δεν αναμένει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που οι αμερικανικές αρχές εκλαμβάνουν την κινεζική εταιρεία, δηλαδή σαν μία απειλή ασφαλείας, ανεξάρτητα από τις επερχόμενες αλλαγές στην Ουάσιγκτον, μετά τις αμερικανικές εκλογές.
Η συμφωνία, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί με μετρητά και θα περιλαμβάνει το brand, τις δυνατότητες σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης και την εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα, το Reuters θεωρεί ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά στο να ανακοινωθεί, ίσως και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Digital China αποτελεί ήδη συνεργάτη της Huawei σε διάφορους τομείς όπως το cloud computing. Η εν λόγω εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την αγορά με την χρήση τραπεζικών δανείων ενώ την κοινοπραξία αναμένεται να πλαισιώσουν και διάφορες κυβερνητικές επιχειρήσεις (τεχνολογίες και χρηματοοικονομικές) από την περιοχή της Shenzhen.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε τον περασμένο χρόνο περιορισμούς στις δυνατότητες συνεργασίας των αμερικανικών εταιρειών με την Huawei. Εκείνη την περίοδο η κινεζική εταιρία είχε σκαρφαλώσει στην δεύτερη θέση των κατασκευαστών smartphones ενώ παράλληλα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιορισμοί τέθηκαν καθώς η Huawei θεωρήθηκε ότι αποτελούσε απειλή της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.
Τον Μάιο ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ πρόσθετοι περιορισμοί στην Huawei, αυτή την φορά στην ικανότητα απόκτησης αμερικανικής τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς (5G) και σε εξοπλισμό που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις premium συσκευές της εταιρείας.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Honor ιδρύθηκε το 2013 σαν μία εταιρεία θυγατρική της Huawei στην οποία θα περιλαμβάνονταν κυρίως οι συσκευές μεσαίας δυναμικότητας που θα απευθυνόταν κυρίως στο νεανικό κοινό. Έκτοτε, η εταιρεία λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από την μητρική εταιρεία. Προφανώς σε μία αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος η νέα Honor δεν θα εμπίπτει στις αμερικανικές κυρώσεις προς την Huawei.