Skip to main content

Αστρονόμοι παρατηρούν άστρο σε νηπιακή ηλικία παρόμοιο με τον Ήλιο

Ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ παρατήρησε ένα άστρο που βρίσκεται σε νηπιακή ακόμη ηλικία αλλά έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ήλιου. Η μελέτη του αναμένεται να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη του δικού μας μητρικού άστρου αλλά και του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν το άστρο GM Aurigae που βρίσκεται σε απόσταση 420 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηνίοχου. Το άστρο έχει ηλικία μόλις δύο εκατ. ετών όταν συγκριτικά ο Ήλιος έχει ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών. Συνήθως γύρω από τα νεογέννητα άστρα σχηματίζεται ένα δίσκος κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) από την οποία δημιουργούνται στη συνέχεια πλανήτες, δορυφόροι, αστεροειδείς και κομήτες. Ένας τέτοιος δίσκος υπάρχει και στο GM Aurigae και οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες που δείχνουν την ύλη του δίσκου να συγκρούεται με την επιφάνεια του άστρου.

«Το μαγνητικό πεδίο του άστρου συνδέει το άστρο με τον πρωτοπλανητικό δίσκο που υπάρχει γύρω από αυτό. Οι μαγνητικές δυνάμεις του άστρου δημιουργούν ένα είδος χοάνης μέσα από την οποία κατευθύνεται ύλη του δίσκου στο άστρο. Το σημείο στο οποίο η ύλη του δίσκου καταλήγει και εναποτίθεται στο άστρο ονομάζεται ‘καυτό σημείο’ αφού όταν η ύλη φτάσει στην επιφάνεια του άστρου και συγκρουστεί μαζί της έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη θερμοκρασία» αναφέρει η Κάθριν Εσπάιλατ, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο καθαρή εικόνα της δομής, της δυναμικής και όλων των άλλων χαρακτηριστικών αυτών των καυτών σημείων. Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν τις εικόνες του φαινομένου χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Swift και TESS, ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια καθώς και δίκτυα επίγειων τηλεσκοπίων. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συντονισμένα μιας τέτοιας έκτασης μελέτη ενός νεαρού άστρου» αναφέρει η Εσπάιλατ. Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».