Skip to main content

Αρχαίο μνημείο στην Αγγλία που συνδέεται με τον Αρθούρο είναι παλαιότερο του Στόουνχεντζ

Ένας μυστηριώδης πέτρινος τάφος στη δυτική Αγγλία, που είναι γνωστός ως «Arthur’s Stone» (Η Πέτρα του Αρθούρου), λόγω συσχετισμών με τον μυθικό βασιλιά Αρθούρο, δημιουργήθηκε περίπου 6.000 χρόνια πριν, στο ευρύτερο πλαίσιο ενός μεγάλου «τελετουργικού χώρου», που εκτεινόταν σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Οι ανασκαφές αυτό το έτος, κοντά στην αρχαία λίθινη δομή στο Χερφορντσάιρ, μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας, δείχνουν πως στον χώρο βρισκόταν στην αρχή μια «τούμπα» που υποδείκνυε μια άλλη αρχαία δομή κοντά. Ωστόσο, μερικούς αιώνες αργότερα έλαβε χώρα ανακατασκευή και επαναπροσανατολισμός για να «δείχνει» προς λόφους πολύ πιο νότια, είπε στο Live Science ο Τζούλιαν Τόμας, καθηγητής αρχαιολογίας στο University of Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι ένας τελετουργικός χώρος σαν αυτούς γύρω από το Στόουνχεντζ ή το Έιβμπερϊ, μα παλαιότερος» είπε ο Τόμας. «Σίγουρα δείχνει ότι είναι μια τοποθεσία που είχε πολιτική ή λατρευτική σημασία στις αρχές της Νεολιθικής Περιόδου».

Το «Arthur’s Stone» αποτελείται από εννιά όρθιες πέτρες που υποστηρίζουν μια τεράστια «capstone», βάρους άνω των 25 τόνων. Το πέρασμα από κάτω οδηγεί σε κάτι που θεωρείται ότι ήταν ταφικός θάλαμος, αν και δεν έχουν βρεθεί απομεινάρια ανθρώπων. Η κατασκευή παίρνει το όνομά της από τους θρύλους του βασιλιά Αρθούρου, που λέγεται πως αντιστάθηκε στην εισβολή των Σαξόνων στη Βρετανία πολλούς αιώνες αργότερα, περίπου 1.500 χρόνια πριν την εποχή μας.

Πολλά ιστορικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή, μεταξύ των οποίων μια μονομαχία μεταξύ ιπποτών κατά τον Πόλεμο των Ρόδων τον 15ο αιώνα. Το 1645, κατά τον αγγλικό εμφύλιο, ο βασιλιάς Κάρολος είχε σταματήσει με τον στρατό του εκεί, ενώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mysterious Britain, ο χώρος έδωσε την έμπνευση στον Κ.Σ. Λιούις για το «πέτρινο τραπέζι» όπου θυσιάστηκε ο Ασλάν το Λιοντάρι στις ιστορίες της «Νάρνια».

Οι ανασκαφές έδειξαν ότι η πρώτη «τούμπα» στο «Arthur’s Stone» «έδειχνε» προς τις «Αίθουσες των Νεκρών» (Halls of the Dead) που ανακαλύφθηκαν περίπου ένα χιλιόμετρο πιο μακριά το 2013. Ήταν αρχικά μεγάλα ξύλινα κτίρια που πυρπολήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τρεις μεγάλες ταφικές «τούμπες», πιθανώς μετά τον θάνατο κάποιου τοπικού ηγέτη. Απομεινάρια παρομοίων ξύλινων κτιρίων έχουν βρεθεί σε νεολιθικά κοιμητήρια ανά την Ευρώπη.

Ο αρχικός χώρος υποστηριζόταν από ξύλινα υποστηρίγματα και ήταν πολύ παρόμοιος με τον κεντρικό χώρο των «Halls of the Dead», είπε ο Τόμας, Μα τα υποστηρίγματα σάπισαν και κατέρρευσε, οπότε κατασκευάστηκε δεύτερο μνημείο, περίπου 200 χρόνια μετά. Το νέο μνημείο είχε επίσης μια «λεωφόρο» ξύλινων στηλών που «έδειχναν» προς ένα κενό μεταξύ δύο λόφων στον ορίζοντα.

Το «Arthur’s Stone» είναι πλέον ένα από τα πιο εμβληματικά νεολιθικά μνημεία της Αγγλίας. Οι θρύλοι το συνδέουν με τον βασιλιά Αρθούρο, ωστόσο φαίνεται πως υπήρχε στην περιοχή χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή στην οποία τοποθετούνται οι ιστορίες του μυθικού βασιλιά. Σύμφωνα με μία εξ αυτών, ο Αρθούρος είχε γονατίσει εκεί να προσευχηθεί, ενώ άλλη μία λέει πως εκεί υπάρχουν τα σημάδια από τους αγκώνες ενός γίγαντα τον οποίο σκότωσε ο Αρθούρος. Επίσης, λέγεται ότι το μνημείο δείχνει πού έχει ταφεί ο μυθικός βασιλιάς.