Skip to main content

ΕΛΑ: 260 βόμβες, παγιδευμένα αυτοκίνητα, δολοφονίες – Η ελληνική τρομοκρατική οργάνωση που «μιμήθηκε» τις Ερυθρές Ταξιαρχίες

Ο ΕΛΑ ήταν η μαζικότερη μεταπολιτευτική οργάνωση ένοπλης πάλης

Η  βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα του περαμένου Σαββάτου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, έξω από τράπεζα, στο κέντρο της Αθήνας απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, γέννησε φόβους για επιστροφή του εφιάλτη της τρομοκρατίας.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», με την αντιτρομοκρατική να εξετάζει το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη αυτή οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

Σίγουρα για κάποιους ξύπνησε μνήμες από τις βομβιστικές επιθέσεις παλαιότερων τρομοκρατικών οργάνωσεων, όπως η 17Ν, αλλά και ο Λαϊκός Επαναστατικός Αγώνας (ΕΛΑ).

Η δίκη του ΕΛΑ – Όλοι αθώοι

Ήταν σαν σήμερα μάλιστα, 9 Φεβρουαρίου 2004, που άρχισε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Στο εδώλιο κάθονταν οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης. Πρόεδρος του δικαστηρίου, η Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη.

Στο πρωτοδικείο καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλάκισης ο καθένας. Ωστόσο σε δεύτερο βαθμό οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτος Κανάς, αθωώθηκαν, καθώς κατά τη διάρκεια της δίκης δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ. Βασικό σημείο της ακροαματικής διαδικασίας απετέλεσε και η διαπίστωση της παραγραφής των ενεργειών της οργάνωσης πριν από το 1989, λόγω παρέλευσης εικοσαετίας. Ο Κώστας Αγαπίου απεβίωσε μεσούσης της δευτεροβάθμιας διαδικασίας.

Η δράση της οργάνωσης

Στη διάρκεια της δράσης του ο Ε.Λ.Α ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση 260 βομβών. Μεταξύ άλλων η οργάνωση συνδέεται με:

  • Τη δολοφονία του αρχιβασανιστή της χούντας Πέτρου Μπάμπαλη στις 31 Ιανουαρίου 1979. Αν και αρχικά ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «Ιούνης 78», το 1985 ο ΕΛΑ ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία αλλά και ολόκληρη την δράση της οργάνωσης «Ιούνης 78».
  • Τους εμπρησμούς των καταστημάτων «Μινιόν» και «Κατράντζος Σπορ» στις 19 Δεκεμβρίου 1980, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ’80», που θεωρείται ότι είχε αποσχισθεί από τον Ε.Λ.Α.
  • Την ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου για πρώτη φορά με χρήση τηλεχειριστηρίου εναντίον του Σαουδάραβα πρέσβη στις 14 Απριλίου 1983 στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού και τη βομβιστική επίθεση στο μπαρ “Οσκαρ” της Γλυφάδας στις 19 Μαρτίου 1988 με την συνεργασία της ομάδας του Κάρλος.
    Την εύθυνη αρχικά και των δυο βομβιστικών ενεργειών είχε αναλάβει η «Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης» (ΟΕΛΑ). Ωστόσο, υιοθετήθηκε από τον Ε.Λ.Α τον Μάρτιο του 1992.
  • Τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο της Αστυνομίας στον Περισσό στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, όπου έχασε την ζωή του ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΑ ήταν η μαζικότερη μεταπολιτευτική οργάνωση ένοπλης πάλης έχοντας ως πρότυπο οργάνωσης εκείνο των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην Ιταλία. Εκατοντάδες άτομα υπολογίζεται ότι εντάχθηκαν στις γραμμές του στη δεκαετία του 1980. Προπαγάνδιζε τις θέσεις και τη δράση της μέσα από την Αντιπληροφόρηση, ένα έντυπο, που εκδιδόταν σε πάνω από 15.000 αντίτυπα και διανεμόταν στις γειτονιές της Αθήνας. Η οργάνωση ανέστειλε τη δράση της το 1995.