Skip to main content

Παράταση λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το 2030

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή της NASA ο Λευκός Οίκος θα στηρίξει την λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας ενώ όλα έδειχναν ότι ο ISS θα διέκοπτε τη λειτουργία του σε τρία χρόνια.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 ως μια διαστημική εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), η NASA (ΗΠΑ) και οι διαστημικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ρωσίας. Την οριστική μορφή και έκταση του ο σταθμός την πήρε το 2011 με την τελευταία προσθήκη νέων μονάδων διαμονής και ερευνών.

Αν και η Ρωσία διέθετε δική της ξεχωριστή μονάδα στον ISS για τους κοσμοναύτες της το κύριο βάρος της λειτουργίας και χρηματοδότησης του σταθμού έπεφτε στην NASA. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στο εγχείρημα του ISS μέχρι το 2025 και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δικά της διαστημικά σχέδια ενώ έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασίες στο διαστημικό τομέα με την Κίνα η οποία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία τον δικό της διαστημικό σταθμό.

Η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ είναι εξασφαλισμένη για τον ISS μέχρι το 2024. Η NASA και η ESA κοιτάζοντας προς το μέλλον έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου διαστημικού σταθμού σε τροχιά αυτή τη φορά γύρω από τη Σελήνη ενώ η NASA πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δίνει μια σειρά από κίνητρα σε ιδιωτικές εταιρείες για να κατασκευάσουν αυτές διαστημικούς σταθμούς με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να δηλώνει ότι θα γίνει πελάτης τους. Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι σε τρία χρόνια ο ISS θα έβαζε… λουκέτο.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ζητήσει από το Κογκρέσο επέκταση της χρηματοδότησης για τον ISS ως το 2030. Η απόφαση αλλάζει άρδην το σχεδιασμό της NASA και των διαστημικών της συμμάχων αφού ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να οργανωθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών και αναβαθμίσεων στον σταθμό ο οποίος λόγω… ηλικίας αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών τεχνικά και κατασκευαστικά προβλήματα κάποια εκ των οποίων απειλούν την ασφάλεια των αστροναυτών που διαμένουν εκεί.