Skip to main content

Τόκιο 2020: Οι χορηγοί ζητούν νέα αναβολή

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου), η πλανητική αθλητική συνάντηση εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη διαμάχη στην Ιαπωνία.

Ενώ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έντονη αντίθεση στην τέλεσή τους από την ιαπωνική κοινή γνώμη, πολλοί τοπικοί χορηγοί ζητούν τώρα περαιτέρω καθυστέρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, σχεδόν 47 Ιάπωνες εταίροι έχουν επικοινωνήσει με τους διοργανωτές προκειμένου να καθυστερήσουν την έναρξη των Αγώνων για μερικούς μήνες.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, οι οποίες λέγεται ότι πληρώνουν σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ελπίζουν να περιορίσουν το έλλειμμά τους λόγω της παρουσίας περιορισμένου αριθμού θεατών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εξαιτίας της πανδημίας.

Έχοντας ήδη αναβληθεί για ένα χρόνο λόγω της κρίσης στην υγεία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία ξένων θεατών.

Ακόμη χειρότερα, η επανεμφάνιση της επιδημίας στην Ιαπωνία ώθησε τους διοργανωτές και τις ιαπωνικές αρχές να εξετάσουν την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τους οπαδούς που θα ήθελαν να είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς χώρους. Η απόφαση για «κλειστές πόρτες» θα πρέπει να ληφθεί πριν από τις 24 Ιουνίου.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η πρόταση θα επηρεάσει έντονα τους διοργανωτές, επειδή φαίνονται αποφασισμένοι να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου», εκτιμά ο ηγέτης ενός από τους Ολυμπιακούς εταίρους.

«Αλλά είναι πολύ πιο λογικό, από την άποψή μας, να διεξαχθούν όταν υπάρχουν περισσότερα άτομα εμβολιασμένα, ο καιρός είναι πιο δροσερός και η δημόσια αντίθεση μπορεί να είναι πιο αδύναμη».

Εκτός από την «αντιπολίτευση» σημαντικού μέρους του ιαπωνικού κοινού ως προς το ζήτημα, οι χορηγοί θα ήθελαν να λάβουν περαιτέρω αναβολή προκειμένου να περιμένουν την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα.

Εάν εμβολιαστούν περισσότερα άτομα, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναθεωρήσει τη χωρητικότητα των θεατών κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Επί του παρόντος, μόνο το 11% του εθνικού πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση.

Οι χορηγοί που ζητούν νέα αναβολή έχουν προτείνει να μετατεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Προς το παρόν όμως οι διοργανωτές δεν φαίνεται να θέλουν να ακούσουν κάτι τέτοιο κι εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Όλοι οι συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής κυβέρνησης, της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, της ΔΟΕ και της IPC, είναι πλήρως επικεντρωμένοι στη διοργάνωση των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι», διαβεβαίωσε σήμερα η οργανωτική επιτροπή.