Skip to main content

Η ΕΟΚ τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1987

Η πορεία της Εθνικής Ελλάδας προς την κορυφή της Ευρώπης, το 1987, αναβίωσε απόψε στο «Δαΐς», με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ να παρίσταται σε μια λαμπρή εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Μια εκδήλωση, όμως, από την οποία απουσίασαν ηχηρά οι Νικ Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Μέμος Ιωάννου. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τίμησε τους πρωταγωνιστές του άθλου κι επανέφερε μνήμες από το ιστορικό εκείνο βράδυ της 14ης Ιουνίου. 

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, υπογράμμισε ότι «η 14η Ιουνίου του 1987 αποτελεί φάρο. Η επιτυχία του ’87 ανήκει αποκλειστικά στους πρωταγωνιστές μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το 1987 ήταν μια αφετηρία για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα προς την κορυφή. Ήταν μια πορεία που οδήγησε το μπάσκετ και τον αθλητισμό προς την κορυφή σε όλα τα επίπεδα. Το μπάσκετ θα πρωταγωνιστήσει και στο μέλλον, είναι πολύ καλά θεμελιωμένο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Νιώθω δέος βλέποντας όλα τα ινδάλματα των παιδικών μου χρόνων, τους παίκτες της Εθνικής μας και το μόνο που θέλω να πω είναι σας ευχαριστούμε για τις στιγμές που προσφέρατε’. Αυτό που θέλω να πω εκ μέρους της πολιτείας είναι πως ακόμη και στις δύσκολες αυτές στιγμές θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε δίπλα στον αθλητισμό και μακριά από αυτά τα πράγματα που μας χαλάνε αυτό που απολαμβάνουμε».

Ο προπονητής της «χρυσής» ομάδας του 1987, Κώστας Πολίτης, θυμήθηκε ότι «φτάσαμε στην πορεία του 1987 με μια ομάδα που δεν ήταν πολύ καλή μόνο εντός, αλλά κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Η πλευρά μου ήταν στο κομμάτι των ρόλων, στην εμψύχωση των παικτών, τη δημιουργία μιας καλής ατμόσφαιρας. Ο Γκάλης το 1987 ήταν ενωμένος με την ομάδα, σήμερα μπορεί να είναι ξεχωριστός. Όμως σήμερα μιλάμε για το 1987, εκείνη την εποχή ήμασταν ενωμένοι και παραμένουμε ενωμένοι».

Ο Φάνης Χριστοδούλου επισήμανε ότι «ήμασταν όλοι μια οικογένεια και παραμένουμε ομάδα ακόμη και τώρα. Η δουλειά και η ομαδικότητα μπορεί να φέρει επιτυχίες», για να προσθέσει ο Παναγιώτης Καρατζάς: «Μετά από 30 χρόνια βρισκόμαστε ξανά με τους φίλους μου. Είναι αξέχαστες στιγμές. Το πιο σημαντικό που πέτυχε το Ευρωμπάσκετ ήταν ότι ένωσε όλη την Ελλάδα. Όλοι έγιναν ένα και είμαι περήφανος που ήμουν κομμάτι αυτής της ομάδας».

Ο Παναγιώτης Φασούλας τόνισε πως «το σημαντικό για μένα είναι πως το άθλημα αυτό βρίσκεται στην κορυφή, έχει μεγαλώσει γενιές. Είμαι σίγουρος πως και για τα επόμενα 30 χρόνια θα έχουμε να πανηγυρίσουμε επιτυχίες», ενώ ο Νίκος Φιλίππου συμπλήρωσε: «Ήταν μια επιτυχία όλων των Ελλήνων. Αυτή η ομάδα ήταν ευλογημένη, αλλά έχει και μια κατάρα. Από τη μέρα που ήμασταν στο βάθρο δεν έχουμε καταφέρει να είμαστε όλοι μαζί ξανά».

Ο πρωταγωνιστής του τελικού Αργύρης Καμπούρης, που με τις βολές του έκρινε το αποτέλεσμα, ανέφερε πως «μέσα σε αυτό το ταξίδι είχαμε παίκτες που έκαναν τη διαφορά σε ξεχωριστά παιχνίδια. Όλοι ήταν ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ομάδα και είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί τους. Ευτυχώς που ήμουν τέρας ψυχραιμίας στις βολές, γιατί οι περισσότεροι συμπαίκτες μου είχαν άγχος».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι νεότεροι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Θοδωρής Παπαλουκάς. «Μας έδωσαν την αφορμή να βγούμε στους δρόμους και να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό. Κάποιοι από εμάς γίναμε αθλητές επιπέδου εθνικής ομάδας», είπε ο «Φράγκι».

«Με επηρεάσατε όπως οι γονείς μου. Σας ευχαριστώ. Μας δώσατε την δυνατότητα να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Θα ήθελα μία φορά να βρεθούμε με όλα τα παιδιά της γενιάς μου και να σας πούμε πόσο ευγνώμονες είμαστε», τόνισε ο Παπαλουκάς.