Skip to main content

Champions League και Παγκόσμιο Συλλόγων: 5 δις προς διάθεση το 2025

Την επόμενη περίοδο ξεκινά το νέο φορμάτ της UEFA ενώ θα κάνει ντεμπούτο και η διοργάνωση της FIFA με τις 32 καλύτερες ομάδες στον κόσμο

Το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025 με τη συμμετοχή των, κατά τεκμήριο, κορυφαίων 32 συλλόγων της Γης, έχοντας τετραετή κύκλο διεξαγωγής.

Πριν απ΄ αυτό θα έχει ξεκινήσει το νέο Champions League υπό την αιγίδα της UEFA, στο οποίο θα συμμετέχουν 36 ομάδες με ένα νέο φορμάτ, που εγγυάται σε όλους τους συλλόγους τουλάχιστον οκτώ αγώνες και έσοδα που ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλά.

Επομένως, από το 2024-25 το ημερολόγιο των ποδοσφαιρικών αγώνων των ομάδων που συμμετέχουν και στις δύο αυτές διοργανώσεις θα είναι πολύ «σφιχτό», αλλά κάθε σκέψη για διαμάχη αντισταθμίζεται από τα δισεκατομμύρια που θα διαθέσουν FIFA και UEFA ως έπαθλα στους συμμετέχοντες συλλόγους.

Τα στοιχεία της FIFA

Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκδοση της Gazzetta dello Sport, η FIFA θα διαθέσει χρηματικό έπαθλο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Έως και 100 εκατομμύρια θα λάβει η νικήτρια ομάδα, ενώ τα μισά (50 εκ. ευρώ) είναι εγγυημένα για όλες τις άλλες. Τα διάφορα μπόνους για τις προκρίσεις από γύρο σε γύρο δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί, αλλά οι 32 ομάδες θα παρουσιαστούν στην εκκίνηση βέβαιες ότι θα συγκεντρώσουν, μίνιμουμ, 50 εκατομμύρια.

Από την άλλη υπάρχει το νέο Champions League, που εισήχθη λίγα χρόνια νωρίτερα από την UEFA για να αντιμετωπίσει την απειλή της Super League. Το κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα διαθέσει γι΄ αυτή τη διοργάνωση κάτι λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ σε έπαθλα, συγκριτικά με τα περίπου 2 δισ. για τις εκδόσεις του κύκλου 2021-2024.

Τα έπαθλα της UEFA

Πάντως, και για τα ακριβή οικονομικά μεγέθη στους 36 συλλόγους που θα λάβουν μέρος στο Champions League 2024-25 θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, όμως είναι βέβαιο ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν πιο υψηλά έπαθλα από τα τρέχοντα.

Για παράδειγμα, το μπόνους μόνο για τη συμμετοχή θα είναι πάνω από 18 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τα σημερινά 15 εκατομμύρια. Η πορεία στη διοργάνωση θα μετρά πολύ περισσότερο και θα έχει συνολική οικονομική αξία 50% υψηλότερη από τα μεγέθη που έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα.

Εάν το καλαντάρι της διοργάνωσης θέτει σε κίνδυνο ορισμένες εθνικές διοργανώσεις, όπως το Αγγλικό Λιγκ Καπ που θα μπορούσε να συμπέσει με τους διάφορους γύρους του νέου Champions League, το καλοκαιρινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα μπορούσε να επηρεάσει τη μεταγραφική αγορά.

Αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα και ταυτόχρονα ο λόγος που η FIFA σκέφτεται να παραχωρήσει παράταση στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών που θα λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Υπόθεση Βέρνερ

Εάν παραμείνει αυτή η ημερομηνία, οι παίκτες των οποίων το συμβόλαιο λήγει το 2025 ενδέχεται να μην εγγυηθούν την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και θα λήξει στις 13 Ιουλίου.

Ακριβώς αυτή η ημερομηνία θα μπορούσε να ληφθεί ως το νέο όριο για τη λήξη των συμβολαίων, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα υπόθεση Τίμο Βέρνερ.

Ο Γερμανός επιθετικός της Τότεναμ, το 2020 ανήκε στη Λειψία. Το Champions League εκείνη τη χρονιά, λόγω της Covid-19, διεξήχθη Αύγουστο. Η Λειψία ήταν ένας από τους συμμετέχοντες συλλόγους αλλά ο Βέρνερ αρνήθηκε να παίξει για τους Γερμανούς, δεδομένου ότι είχε ήδη επισημοποιηθεί η μετακίνησή του στην Τσέλσι.

Η Bundesliga είχε τελειώσει πριν από τις 30 Ιουνίου (ημερομηνία που ολοκληρώνεται μια αθλητική περίοδος), σε αντίθεση για παράδειγμα με τη Serie A, και ο επιθετικός δεν ήθελε να κινδυνεύσει με τραυματισμό ή καθυστερήσεις στην προετοιμασία με τους Μπλε.

Μια υπόθεση, αυτή που αφορά τον Βέρνερ, η οποία σίγουρα θα ληφθεί ως παράδειγμα για την επίλυση πιθανής παράτασης των σημερινών ημερομηνιών για συμβόλαια μεταξύ παικτών και συλλόγων.

naftemporiki.gr