Skip to main content

Πού το πάει ο Χάρι Κέιν;

Ο δεινός Άγγλος σκόρερ δεν σταματά να γεμίζει με γκολ τις αντίπαλες εστίες από την ημέρα που πάτησε στο Μόναχο.

Ο Χάρι Κέιν είναι… ασταμάτητος από τότε που μεταγράφηκε με ποσό-ρεκόρ για την Μπουντεσλίγκα το καλοκαίρι, όταν ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου.

Ο Κέιν έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Τότεναμ αφού πέρασε από τις τάξεις των ακαδημιών στο βόρειο Λονδίνο, όπου σημείωσε 280 γκολ σε 485 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης –μετά τον Άλαν Σίρερ και τον Γουέιν Ρούνεϊ– που έφτασε τα 200+ γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Κέιν αποκτήθηκε με ποσό-ρεκόρ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού συμφώνησε να ενταχθεί στους πρωταθλητές Γερμανίας έναντι αρχικής αμοιβής 100 εκατ. ευρώ (86,4 εκατ. λίρες).

Αυτός ο αριθμός υπερκέρασε το προηγούμενο ορόσημο, τόσο για την Μπάγερν όσο και για την Μπουντεσλίγκα, επισκιάζοντας τη συμφωνία των 68 εκατομμυρίων λιρών που οδήγησε τον Λούκας Ερναντές στην Allianz Arena από την Ατλέτικο Μαδρίτης, το 2019.

Ρεκόρ μεταγραφών στην Μπουντεσλίγκα

  • Χάρι Κέιν – Τότεναμ προς Μπάγερν Μονάχου (100 εκατ. ευρώ)
  • Λούκας Ερναντές – Ατλέτικο Μαδρίτης προς Μπάγερν Μονάχου (80 εκατ. ευρώ)
  • Ματάις ντε Λιχτ – Γιουβέντους προς Μπάγερν Μονάχου (67 εκατ. ευρώ)
  • Κιμ Μιν-Τζάε – Νάπολι προς Μπάγερν Μονάχου (50 εκατ. ευρώ)
  • Λερόι Σανέ – Μάντσεστερ Σίτι προς Μπάγερν Μονάχου (49 εκατ. ευρώ)

Ονειρικά ντεμπούτα

Η πρώτη εμφάνιση του Κέιν για την Μπάγερν ήρθε κατά την ήττα στο Σούπερ Καπ Γερμανίας από τη Λειψία (0-3), αλλά ένα γκολ και μια ασίστ στο ντεμπούτο του βοήθησαν τους Βαυαρούς να συντρίψουν με 4-0 τη Βέρντερ Βρέμης στην παρθενική του εμφάνιση στην Μπουντεσλίγκα.

Η πρώτη εμφάνιση του Κέιν στο Τσάμπιονς Λιγκ για την Μπάγερν τον έφερε επίσης στο φύλλο αγώνα, καθώς ο αρχηγός της Αγγλίας σκόραρε με πέναλτι στη νίκη με 4-3 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κανένας παίκτης στην Μπουντεσλίγκα δεν έχει συμμετάσχει άμεσα σε περισσότερα γκολ από τον Κέιν (20) αυτή τη σεζόν, με τον 30χρονο σούπερ σταρ να συμμετέχει άμεσα στα πέντε (!) από τα επτά γκολ κατά τη διάρκεια της νίκης της Μπάγερν εναντίον της Μπόχουμ τον Σεπτέμβριο, με χατ-τρικ και δύο ασίστ.

Χατ-τρικ στο Klassiker

Η αντιπαλότητα της Μπάγερν Μονάχου με την Μπορούσια Ντόρτμουντ θεωρείται ως το μεγαλύτερο παιχνίδι του γερμανικού ποδοσφαίρου και ο Κέιν σηματοδότησε το ντεμπούτο του στο Klassiker με μια παρουσία που έγραψε ιστορία το περασμένο σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, ο σέντερ φορ των Βαυαρών έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία που σημείωσε χατ-τρικ στο ντεμπούτο του στο Klassiker, καθώς η Μπάγερν συνέτριψε τους Βεστφαλούς με 4-0 μέσα στην έδρα τους, στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ».

Αυτό ήταν το τρίτο χατ-τρικ του Κέιν την εφετινό περίοδο στην Μπουντεσλίγκα, μετά από εκείνα που είχε καταγράψει εναντίον των Μπόχουμ και Ντάρμσταντ.

Έγινε μόλις ο 10ος παίκτης που σημείωσε συνεχόμενα χατ-τρικ στην κατηγορία και ο τρίτος που το έκανε για την Μπάγερν, μετά τους Μάριο Γκόμεζ και Ρόι Μακάι.

Οι αριθμοί πίσω από το όνειρο του Κέιν

Το χατ-τρικ του Κέιν εναντίον της Ντόρτμουντ τον οδήγησε στα 15 γκολ σε μόλις 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν.

Αυτή η επίδοση δημιούργησε νέο ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ στην Μπουντεσλίγκα στα πρώτα 10 παιχνίδια από έναν παίκτη, που προηγουμένως κατείχε ο Κλάους Μάτισακ της Σάλκε, ο οποίος σκόραρε 13 φορές την περίοδο 1963-64.

Ο Κέιν οδηγεί την Μπουντεσλίγκα τόσο στην κατηγορία των σκόρερ (15) όσο και στην κατηγορία που συνδυάζει τον αριθμό τερμάτων με τις ασίστ (20).

Επίσης, βρίσκεται στην κορυφή των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης σε κάθε μέτρηση.

Τα περισσότερα γκολ στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα (2023-24)

  • Χάρι Κέιν – Μπάγερν Μονάχου (15)
  • Σερού Γκιρασί – Στουτγάρδη (14)
  • Λαουτάρο Μαρτίνες – Ίντερ (12)
  • Έρλινγκ Χάαλαντ – Μάντσεστερ Σίτι (11)
  • Τζουντ Μπέλινγχαμ – Ρεάλ Μαδρίτης (10)
  • Κιλιάν Μπαπέ – Παρί Σεν Ζερμέν (10)

Τα περισσότερα γκολ-ασίστ στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα (2023-24)

  • Χάρι Κέιν – Μπάγερν Μονάχου (20)
  • Σερού Γκιρασί – Στουτγάρδη (15)
  • Έρλινγκ Χάαλαντ – Μάντσεστερ Σίτι (13)
  • Λαουτάρο Μαρτίνες – Ίντερ (13)
  • Τζουντ Μπέλινγχαμ – Ρεάλ Μαδρίτης (12)
  • Λερόι Σανέ – Μπάγερν Μονάχου (12)
  • Βίκτορ Μπονιφέις – Μπάγερ Λεβερκούζεν (12)
  • Μοχάμεντ Σαλάχ – Λίβερπουλ (12)

Ποια ρεκόρ μπορεί να καταρρίψει;

Ο Άγγλος σταρ μετρά ήδη 15 γκολ πρωταθλήματος με τη Μπάγερν Μονάχου αυτή τη σεζόν και 17 τέρματα σε 14 συμμετοχές, σε όλες τις διοργανώσεις.

Η καλύτερη σεζόν του στο πρωτάθλημα είδε τον Κέιν να σκοράρει 30 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, τόσο το 2017-18 όσο και το 2022-23. Αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, θα φτάσει τα 30 γκολ πρωταθλήματος στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η τρέχουσα αναλογία γκολ ανά αγώνα θα τον έβλεπε επίσης να επισκιάζει το ρεκόρ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην Μπουντεσλίγκα που σημειώθηκε το 2020-21, όταν ο Πολωνός διεθνής σημείωσε 41 γκολ στο πρωτάθλημα για την Μπάγερν Μονάχου.

Η σεζόν του Λεβαντόφσκι τον είδε να καταρρίπτει το ρεκόρ 49 ετών του Γκερντ Μίλερ, αλλά ο Κέιν βρίσκεται σε πορεία για 50 γκολ στο πρωτάθλημα, αν διατηρήσει την τρέχουσα φόρμα του.

Ο Άγγλος στράικερ οδηγεί επίσης την κούρσα για να τερματίσει ως ο πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα και να γίνει ο πρώτος Άγγλος που θα το πετύχει.

Μόνο ένας παίκτης, ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, έχει κερδίσει στο παρελθόν βραβεία πρώτου σκόρερ στη Γερμανία και την Αγγλία.

Ακόμα, ο Κέιν είναι επίσης επικεφαλής στη μάχη για την κατάκτηση του Χρυσού Παπουτσιού, μια διάκριση που έχει αποδειχτεί άπιαστη για τον Άγγλο επιθετικό στη μέχρι σήμερα καριέρα του. Μόνο ένας Άγγλος, ο Κέβιν Φίλιπς το 1999-2000, κέρδισε αυτή την ατομική διάκριση.

naftemporiki.gr