Skip to main content

Από το Κατάρ στα ΗΑΕ: καταγγελία στην ΕΕ κατά των «κρατικών συλλόγων»

Μια καταγγελία από μια μικρή βελγική ομάδα θα μπορούσε να ανοίξει τη νέα μεγάλη σύγκρουση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μετά την απόφαση Μποσμάν το 1995 και την υπόθεση της Super League το 2021, που εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα τρίτο μεγάλο σοκ στον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλά και η προσοχή της Ε.Ε., στρέφεται στη Ρόαγιαλ Εξέλσιορ Βιρτόν, ομάδα που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του βελγικού ποδοσφαίρου.

Ο μικρός σύλλογος του κεντροευρωπαϊκού κράτους αποφάσισε να συμβουλευτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την οικονομική βοήθεια που έλαβε η Λόμελ (επίσης σύλλογος του Βελγίου) από τη City Football Group, την εταιρεία συμμετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ελέγχει και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Κρατική βοήθεια «έσωσε» την Λόμελ

Η Λόμελ εισέπραξε 16,8 εκατομμύρια ευρώ από τη μητρική εταιρεία, ποσό που της επέτρεψε να αποκτήσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα από τη Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να αποφύγει τον υποβιβασμό, που θα σήμαινε πως θα έπρεπε να ξαναρχίσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με την Εξέλσιορ, η οποία προειδοποίησε την Ομοσπονδία, η χορήγηση της άδειας βάσει αυτής της αύξησης κεφαλαίου παραβιάζει το άρθρο 101 της Σ.Λ.Ε.Ε. (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι «είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά και απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και όλες οι εναρμονισμένες πρακτικές που ενδέχεται να επηρεάσουν το εμπόριο μεταξύ κρατών-μελών και που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την πρόληψη, τον περιορισμό ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς».

Η αραβική δράση στρεβλώνει το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα

Εδώ και χρόνια, το θέμα των «κρατικών συλλόγων» αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, έχει υποστηρίξει τον αγώνα εναντίον αυτών των συλλόγων και έχει επανειλημμένα ανακοινώσει νομικές ενέργειες.

Ενέργειες που δεν είναι σαφές αν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αλλά που σίγουρα δεν έχουν φέρει απτά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Τέμπας και άλλους παρατηρητές, το Κατάρ (Παρί Σεν Ζερμέν και Έουπεν, στο Βέλγιο), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Μάντσεστερ Σίτι και άλλοι 11 σύλλογοι στον κόσμο, 4 από τους οποίους βρίσκονται στην Ε.Ε.) και πρόσφατα η Σαουδική Αραβία (Νιούκαστλ) στρεβλώνουν δραματικά το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό οικοσύστημα: αυτοί οι σύλλογοι επωφελούνται από το «οικονομικό ντόπινγκ», ιδιαίτερα μέσω διογκωμένων συμφωνιών χορηγίας αλλά και εισφορών κεφαλαίου.

Κινήσεις σε δύο μέτωπα

Παρά τη δράση της Εξέλσιορ, όμως, η Λόμελ έλαβε την άδεια. Η απόφαση της Βελγικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τής επέτρεψε να παραμείνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε βάρος άλλου συλλόγου, καθώς χωρίς άδεια θα είχε περιοριστεί στην τελευταία θέση της κατάταξης και, ως εκ τούτου, θα είχε υποβιβαστεί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Έτσι προέκυψε και η καταγγελία της Εξέλσιορ με ιδιαίτερη αναφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ένας κανονισμός που καλύπτει ένα κενό: ενώ η νομοθεσία της Ε.Ε. ανέκαθεν απαγόρευε την «κρατική βοήθεια» από τα κράτη-μέλη, προηγουμένως δεν περιείχε κάποιο μέσο για την καταπολέμηση της βοήθειας από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εξέλσιορ υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες της για να βάλει τέλος στις «ξένες επιδοτήσεις» που στρεβλώνουν την αγορά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ε.Ε. και ειδικότερα στο Βέλγιο.

Επίσης, αμφισβήτησε την απόφαση της Βελγικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να χορηγήσει στην Λόμελ «επαγγελματική άδεια» για την περίοδο 2023-24.

Πονοκέφαλος για την UEFA

Το θέμα ανοίγει σε έναν εκπληκτικό παραλληλισμό με την UEFA, η οποία χορηγεί την ευρωπαϊκή άδειά της σε συλλόγους όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, παρά τους κανόνες που επιβάλλονται από το Financial Fair Play.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, αυτή η χαλαρότητα συνδέεται με συγκρούσεις συμφερόντων που έχουν δομικό αντίκτυπο στην UEFA.

Συγκεκριμένα, εγείρεται το ερώτημα πώς μπορεί κάποιος να είναι αυστηρός και ουδέτερος ρυθμιστής, όταν η UEFA λαμβάνει μεγάλα χρηματικά ποσά από το Κατάρ (BeIN Sports) για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των διοργανώσεών της.

Επίσης, πως θα μπορούσε να ταχθεί απέναντι στον πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, όταν ως πρόεδρος και της ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) παρέχει στην UEFA ουσιαστική στρατηγική υποστήριξη στον αγώνα της ενάντια στη Super League;

Ως εκ τούτου, ο νομικός αγώνας της Εξέλσιορ θα μπορούσε να είναι μόνο το πρώτο βήμα της επόμενης μεγάλης σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

naftemporiki.gr