Skip to main content

Η «Μπάρτσα» μειώνει την έκδοση χρέους στα 1,3 δις ευρώ

Ο σύλλογος μειώνει την έκδοση ομολόγου για το Espai Barça κατά 200 εκατ. ευρώ και θέλει να επεκτείνει τον αριθμό των δόσεων χρηματοδότησης.

Η Μπαρτσελόνα επαναδιατυπώνει τις συνθήκες υπό τις οποίες αναμένει να κλείσει το ζήτημα του χρέους, με το οποίο θα χρηματοδοτήσει το μεγαλεπήβολο έργο Espai Barça.

Συγκεκριμένα, μείωσε το προς εξασφάλιση ποσό από 1,5 δις ευρώ σε 1,3 δις και ζήτησε περαιτέρω διαίρεση των δόσεων εκταμίευσης και επιμήκυνση της προθεσμίας αποπληρωμής κατά πέντε έτη, ήτοι από το 2047 στο 2052.

Έτσι, η πρώτη δόση του χρέους είναι 100 εκατ. με λήξη το 2028, η δεύτερη των 250 εκατ. θα παραταθεί έως το 2030 και η τρίτη, των 350 εκατ., πρέπει να αποπληρωθεί το 2032.

Τα 400 εκατ. της τέταρτης δόσης λήγουν το 2037 και θα καταβληθούν μόνο τόκοι μέχρι το 2027, ενώ η πέμπτη και τελευταία δόση θα είναι 200 ​​εκατ. με λήξη το 2047, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Cinco Días, της ηλεκτρονική έκδοσης της El Pais.

Μέχρι τα 1,5 δις ευρώ χρηματοδότησης για την κάλυψη των έργων του Espai Barça απομένουν 200 εκατομμύρια, τα οποία ο σύλλογος διαπραγματεύεται για να αποκτήσει μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης που λήγει το 2028.

Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στη λειτουργία, η οποία θα δομηθεί με τη δημιουργία ταμείου τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων και η απόδοσή του είναι εγγυημένη με τη δημιουργία νέων εσόδων από το Spotify Camp Nou, βασικά με την εκμετάλλευση νέων χορηγιών και την επέκταση της προσφοράς χώρων φιλοξενίας και εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η αναζήτηση επενδυτών που ενδιαφέρονται γι΄ αυτό το σχέδιο πραγματοποιείται από την Goldman Sachs και την JP Morgan, τις οποίες η «Μπάρτσα» έχει ενσωματώσει στη διαδικασία για να επιταχύνει το κλείσιμο.

Για να μειώσει την τιμή του χρέους, το διοικητικό συμβούλιο του Ζοάν Λαπόρτα πέτυχε την πιστοποίηση για τη διοχέτευση της έκδοσης με πράσινα ομόλογα. Η τελευταία σημαντική χρηματοδότηση του συλλόγου, το 2021, θα μπορούσε να κλείσει με μέσο επιτόκιο 1,98% ετησίως, κάτω από το 3% που είχε οριστεί ως ανώτατο όριο.

Με την ευκαιρία αυτή, η συνέλευση ενέκρινε μια πράξη στην οποία τα μέλη πληροφορήθηκαν ότι η διάρκεια απόσβεσης θα είναι 35 χρόνια, με προθεσμία το 2057 και περίοδο χάριτος την πρώτη πενταετία, στην οποία θα καταβληθούν μόνο τόκοι, μεταξύ 3% και 4%.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Kroll προβλέπει ότι η ανάγκη της Μπαρτσελόνα να αναχρηματοδοτήσει έως και 900 εκατομμύρια ευρώ χρέους πριν από το 2032 μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του κόστους του χρέους κατά 200 μονάδες βάσης.

Ο σύλλογος ελπίζει να δημιουργήσει επιπλέον 120 εκατομμύρια με την εκμετάλλευση του μελλοντικού σταδίου του μέσω χώρων φιλοξενίας. Θα το κάνει με την υποστήριξη της Legends, μιας αμερικανικής εταιρείας συμβούλων που θα βοηθήσει τους «Μπλαουγκράνα» στο σχεδιασμό και το μάρκετινγκ των μελλοντικών χώρων φιλοξενίας του χώρου.

Πρόκειται για μια ανοδική αναθεώρηση σε σχέση με το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει τότε το νυν διοικητικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2021, αναφέρθηκε ότι, από το 2025, όταν το γήπεδο αναμένεται να είναι ήδη λειτουργικό, θα μπορούσαν να προκύψουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα.

Υπό αυτή την έννοια, ο χώρος φιλοξενίας και ο χώρος VIP επρόκειτο να αποφέρουν το 24% του συνόλου, το ίδιο ποσοστό με τις νέες χορηγίες, για συνολικά 96 εκατομμύρια ετησίως.

naftemporiki.gr