Skip to main content

FT: Είναι τα χρηματιστήρια το ιδανικό μέρος για αθλητικά περιουσιακά στοιχεία;

REUTERS/Massimo Pinca

Το ερώτημα απευθύνουν οι Financial Times στη σημερινή έκδοσή τους, εστιάζοντας στην περίπτωση της Γιουβέντους και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ποδόσφαιρο είναι μεγάλο πάθος για τους φιλάθλους αλλά λιγότερο για τους επενδυτές.

Είναι τα χρηματιστήρια το καλύτερο μέρος για αθλητικά περιουσιακά στοιχεία; ρωτούν οι Financial Times στη σημερινή έκδοσή τους, τονίζοντας ότι το ποδόσφαιρο είναι μεγάλο πάθος για τους φιλάθλους αλλά μικρότερο για τους επενδυτές.

Αυτό αποδεικνύει η Γιουβέντους, η οποία τον τελευταίο χρόνο σημείωσε πτώση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 680 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 35%.

Ο σύλλογος βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της έρευνας από την εισαγγελία του Τορίνο, η οποία εξέτασε τις οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων ετών αμφισβητώντας -μαζί με την Consob- τη λογιστική των «διασταυρωμένων πράξεων» και τους λεγόμενους «ελιγμούς μισθών», συμφωνίες με παίκτες για τη μείωση και την επακόλουθη επιστροφή κάποιων μηνιαίων πληρωμών για την ανακούφιση του βάρους της πανδημίας.

Ο σύλλογος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, αλλά θα προχωρήσει στην επανεγγραφή των οικονομικών καταστάσεων του 2022. Ωστόσο, τα οικονομικά της Γιουβέντους φαίνεται να υποφέρουν ακόμη και χωρίς λογιστικές διαφορές.

Ο σύλλογος έχει καταγράψει συνολική ζημία 612 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία πενταετία. Ενδιάμεσα, δύο αυξήσεις κεφαλαίου για συνολικά 700 εκατομμύρια, ενέργειες που αντικατοπτρίζουν τον φαύλο κύκλο δαπανών στον οποίο βρίσκονται πολλοί ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

Για να είναι ανταγωνιστικοί, οι σύλλογοι πρέπει να αποκτήσουν τους καλύτερους παίκτες. Η Γιουβέντους, για παράδειγμα, απόκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης για πάνω από 100 εκατομμύρια το 2018, πληρώνοντας στον παίκτη καθαρό μισθό 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα έσοδα αντανακλούν τη δημοτικότητα του εθνικού πρωταθλήματος. Σύμφωνα με την Deloitte, οι σύλλογοι της ιταλικής Serie A παράγουν λιγότερα από τα μισά έσοδα από εκείνα της Premier League. Ακόμη χειρότερα, υπολογίζεται ότι το 80% του τζίρου προορίζεται για ποδοσφαιριστές.

Αυτό λοιπόν εγείρει ευλόγως το ερώτημα εάν οι δημόσιες αγορές είναι ο καλύτερος οίκος για ποδοσφαιρικά περιουσιακά στοιχεία, και οι μέτοχοι μειοψηφίας της Exor στη Γιουβέντους μπορεί να έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν πως όχι.

naftemporiki.gr