Skip to main content

Η Σαουδική Αραβία μπλοκάρει την πλατφόρμα ροής του Παγκόσμιου Κυπέλλου beIN του Κατάρ

REUTERS/Peter Cziborra

Η BeIN Sports και οι διαδικτυακές πλατφόρμες της είναι ο επίσημος φορέας εκπομπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Σαουδική Αραβία έχει μπλοκάρει τη δημοφιλή υπηρεσία ροής TOD.tv του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Κατάρ BeIN από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 20 Νοεμβρίου, σε μια ξαφνική διακοπή μετά από 10 μήνες ομαλής λειτουργίας.

Η BeIN Sports με τις διαδικτυακές πλατφόρμες της, συμπεριλαμβανομένης της TOD.tv, είναι ο επίσημος φορέας εκπομπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2022 σε κοινό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η πρόσβαση στη σελίδα TOD.tv μέσα από τη Σαουδική Αραβία οδηγεί σε μια σελίδα που γράφει: «Συγγνώμη, η σελίδα που ζητήθηκε παραβιάζει τους κανονισμούς του υπουργείου Μέσων Ενημέρωσης». Τα κανάλια της BeIN, ωστόσο, γενικά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα μέσω δορυφορικών πιάτων.

Η TOD.tv έστειλε ένα μήνυμα στους συνδρομητές της στη Σαουδική Αραβία στις 24 Νοεμβρίου λέγοντας ότι αντιμετωπίζει διακοπή λειτουργίας.

«Λόγω θεμάτων πέρα ​​από τον έλεγχό μας, αντιμετωπίζουμε μια διακοπή λειτουργίας στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επηρεάζει επί του παρόντος την TOD.tv, τον επίσημο συνεργάτη ροής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022», ανέφερε η εταιρεία σε email που έλαβε το Reuters.

Το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, που κατατέθηκε εκτός των ωρών λειτουργίας του γραφείου. Η FIFA δεν απάντησε αμέσως, ενώ η BeIN αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι χρήστες του Twitter έχουν κατακλύσει τον λογαριασμό του TOD.tv με μηνύματα που ζητούν να επιστραφούν τα τέλη συνδρομής τους μετά τη διακοπή ή αναρτώντας το hashtag «Το υπουργείο ΜΜΕ αποκλείει το TOD».

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στη Μέση Ανατολή. Στον αγώνα της Σαουδικής Αραβίας με την Αργεντινή ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, εμφανίστηκε πανηγυρίζοντας τη νίκη με σημαία της Σαουδικής Αραβίας στο λαιμό του.

Οι κινήσεις θεωρήθηκαν ως σημάδια ότι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είχαν ξαναρχίσει τη σχέση τους, αφότου το Ριάντ και οι σύμμαχοί του διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ το 2017 λόγω κατηγοριών ότι η Ντόχα υποστήριζε την τρομοκρατία, κατηγορία που το Κατάρ αρνήθηκε.

Εκείνο το έτος, η beIN αποκλείστηκε στη Σαουδική Αραβία. Το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι η Σαουδική Αραβία είχε παραβιάσει τους παγκόσμιους κανόνες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αποτυγχάνοντας να διώξει το πειρατικό τηλεοπτικό κανάλι beoutQ για πειρατεία του περιεχομένου της beIN.

Την ίδια χρονιά, η Γενική Αρχή Ανταγωνισμού της Σαουδικής Αραβίας ακύρωσε την άδεια της beIN Sports, που άρχισε να εκπέμπει ξανά στη χώρα το 2021.

Τον Οκτώβριο, πηγή κοντά στην beIN είπε στο Reuters ότι σαουδαραβικές μετοχικές εταιρείες και Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης στο beIN. Το Bloomberg είχε αναφέρει ότι το σαουδαραβικό ταμείο περιουσίας PIF είχε δείξει ενδιαφέρον για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το TOD, μια πλατφόρμα ροής της beIN που φιλοξενεί αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο της beIN καθώς και άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές στη Μέση Ανατολή, ανταγωνίζεται την πλατφόρμα Shahid του ομίλου MBC που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, για εκατομμύρια συνδρομητές στην περιοχή.

Πηγή: Reuters