Skip to main content

Οι Σαουδάραβες ανοίγουν την «κάνουλα»: πάνω από 2 δισ. χορηγίες στο ποδόσφαιρο

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) υποσχέθηκε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος (σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ με τις τρέχουσες ισοτιμίες) σε νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες χορηγίας ποδοσφαίρου, ένδειξη tvn αυξανόμενων φιλοδοξιών στο πιο δημοφιλές άθλημα της Γης.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το PIF αποκάλυψε στην πιο πρόσφατη οικονομική της ενημέρωση ότι έχει συνάψει συμφωνίες χορηγίας «με πολλαπλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους ύψους 8,75 δισεκατομμυρίων SAR (2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων)» τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022. Τα περισσότερα χρήματα προορίζονται για το ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο.

Οι συμφωνίες υπογραμμίζουν ότι το PIF, που έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 600 δισ. δολαρίων, χρησιμοποιείται από τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ταμεία, το PIF έχει διπλή εντολή, να συμβάλει στην προώθηση της εθνικής ανάπτυξης και στην επιδίωξη στόχων απόδοσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών προέρχεται από μια σειρά 20ετών επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών χαρτοφυλακίου Qiddiya και Jeddah Central και ορισμένων εθνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, καθώς και από μια πενταετή συμφωνία για τη χορηγία του σαουδαραβικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που υπογράφηκε από τη Roshn, μια εταιρεία που ανήκει στην PIF και δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων.

Τα στοιχεία που αποκάλυψε το PIF δείχνουν επίσης ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει λάβει ειδική γνώμη από την KPMG για τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι η ελεγκτική εταιρεία αμφισβήτησε ορισμένες πτυχές της λογιστικής.

Σε επιστολή με ημερομηνία Αυγούστου του 2022, η KPMG ανέφερε ότι «δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια» σχετικά με τις συναλλαγές με τους διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου του PIF και τα μέλη των οικογενειών τους.

Η απότομη αύξηση των δαπανών στον κόσμο του ποδοσφαίρου έρχεται ένα χρόνο αφότου το PIF αγόρασε τη Νιούκαστλ, σύλλογο της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, για κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια λίρες. Μετά την απόκτηση, οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν ξοδέψει περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες για ποδοσφαιριστές κι έχουν προσλάβει νέο μάνατζερ και CEO.

Η Noon, ένας διαδικτυακός πωλητής λιανικής με έδρα τον Κόλπο που υποστηρίζεται από το PIF, έχει γίνει ένας από τους χορηγούς φανέλες της ομάδας. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας στο ποδόσφαιρο προορίζονται να αυξηθούν περαιτέρω.

Τον Αύγουστο, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρακολούθησε αγώνα πυγμαχίας στη Τζέντα με τον γενικό γραμματέα της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Έκτοτε έχουν ενταθεί οι εικασίες ότι η Σαουδική Αραβία θα κάνει προσφορά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, με την Αίγυπτο και την Ελλάδα ως πιθανούς εταίρους σε μια κοινή προσφορά.

Ωστόσο, η διαμάχη σχετικά με τη χρήση που -σύμφωνα με διάφορες Ενώσεις- κάνουν οι Σαουδάραβες στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα δεν έχει υποχωρήσει.

Η ομάδα Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τη Σαουδαραβική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο, τους αγώνες αυτοκινήτων και το γκολφ για να κάνει «αθλητικό πλύσιμο», το οποίο ορίζεται για τη Σαουδική Αραβία ως «μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των εκδηλώσεων που γιορτάζουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου».

naftemporiki.gr