Skip to main content

Έως την Παρασκευή τα υπομνήματα για την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League έδωσε διορία έως την προσεχή Παρασκευή (28/2) για την κατάθεση υπομνημάτων, στο θέμα με την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Η εκδίκαση ενώπιον του αθλητικού δικαστή ολοκληρώθηκε ύστερα από περισσότερο από τέσσερις ώρες και στη διάρκειά της δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις κι εντάσεις.

Οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη ζήτησαν από την έδρα να μπει στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή να την εκδικάσει εκκινώντας τη διαδικασία από την αρχή, ενώ Ολυμπιακός και ΑΕΛ, που παρενέβη υπέρ των «ερυθρολεύκων», ζήτησαν να επιβληθούν άμεσα οι ποινές που προβλέπονται μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. 

Οι σύλλογοι της βόρειας Ελλάδας υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους, ισχυρισμό τον οποίο προσπάθησε να καταρρίψει η πλευρά του Ολυμπιακού, όπως και η ΑΕΛ, ενώ η ΠΑΕ Πανιώνιος δεν παρέστη στη σημερινή διαδικασία. 

Οι νομικοί εκπρόσωποι της πειραϊκής ομάδας ανέλυσαν τη διασύνδεση μεταξύ των δύο ΠΑΕ, εστιάζοντας στο ρόλο του Ιωάννη Καλπαζίδη και των εταιρειών RFA, VIALAND (και όχι μόνο), για να καταλήξουν με την εκτίμηση πως βάσει των στοιχείων προκύπτει σχέση εξάρτησης και ως εκ τούτου πρέπει να επιβληθούν ποινές στις δύο ομάδες, που βάσει ΚΑΠ είναι ποινή υποβιβασμού. 

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του πειθαρχικού οργάνου της Λίγκας να μπει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς το πόρισμα της Ε.Ε.Α. είναι δεσμευτικό κι εκτελεστέο, κατά συνέπεια η έδρα θα πρέπει απλώς να επιβάλει τις ποινές που ορίστηκαν στο εν λόγω πόρισμα και να μην ξανανοίξει την υπόθεση.

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, μάλιστα, πήγε ένα… βήμα παραπέρα: «Στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ ανήκει και ο Βόλος. Έχει 7-8 δανεικούς, δεν έχει ούτε έναν φίλαθλο και ο πρόεδρός του έχει τα ίδια γραφεία με του κ. Σαββίδη. Είναι ξεκάθαρη πολυϊδιοκτησία. Στην επιρροή του ΠΑΟΚ ανήκει και ο Βόλος που έχει δανεικούς και κανέναν φίλαθλο. Επίσης, έχει γίνει καταγγελία ότι κι ο ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει στον ΠΑΟΚ».

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι εκτελεστή αλλά όχι δεσμευτική: «ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν ζήτησαν τροποποίηση του νόμου, η κυβέρνηση το έκανε για να υπάρχει κοινωνική ηρεμία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για γνωμοδότηση. Είναι άλλο η εκτελεστότητα της ποινής και άλλο η δεσμευτικότητα. Η απόφαση της ΕΕΑ είναι εκτελεστή, αλλά όχι δεσμευτική. Δεν σας δεσμεύει η απόφαση της ΕΕΑ, όπως και κανέναν άλλο».

Η εκπροσώπηση της Ξάνθης έκανε λόγο για «μια αγωνία, ώστε μην μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Γιατί φοβούνται να μπούμε στην ουσία και να κρίνουμε αυτό που ακούω με στόμφο για κακουργηματικές πράξεις; Μας λένε ότι η Επιτροπή αποφάσισε χωρίς στοιχεία. Είτε θα έχετε στοιχεία και θα μπείτε στην ουσία της υπόθεσης ή δεν υπάρχουν καθόλου».

Στην εξέλιξη της διαδικασίας, οι νομικοί εκπρόσωποι του Ολυμπιακού υποστήριξαν πως αποδείχθηκε σχέση μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη μέσω παρένθετων προσώπων, για να αντιτείνει η πλευρά του «Δικέφαλου» πως ο Καλπαζίδης είναι συγγενής τρίτου βαθμού του Ιβάν Σαββίδη και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για την πολυϊδιοκτησία.