Skip to main content

Τα φαραωνικά κόστη της Παρί: κατά την Equipe 629 εκ. ευρώ η μισθοδοσία

Ο Μέσι, ο Ράμος, ο Βαϊνάλντουμ και ο Ντοναρούμα έφτασαν στην Παρί Σεν Ζερμέν ελεύθεροι το περασμένο καλοκαίρι.

Ο σύλλογος του εμίρη του Κατάρ δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για να τους εντάξει στο ρόστερ, αλλά ακόμη και οι ελεύθεροι παίκτες έχουν κόστος και, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Equipe, σημαντική επίδραση σε έναν προϋπολογισμό που έχει ήδη δυσκολευτεί από την κρίση.

Η μισθοδοσία της Παρί έχει ανέλθει στα 629 εκατομμύρια ευρώ και το μερίδιο αυτό αντιστοιχεί στο 37% των αποδοχών ολόκληρης της Ligue 1, που ανέρχεται στο 1,7 δις! 

Όμως, η παριζιάνικη ομάδα αμφισβητεί τα δεδομένα: οι μισθοί, που αφορούν ολόκληρο το προσωπικό, άρα και τους περίπου 700 εργαζόμενους και αθλητές σε άλλους τομείς, φτάνουν συνολικά τα 585 εκατομμύρια σύμφωνα με το σύλλογο. Σε κάθε περίπτωση, 80 εκ. περισσότερα από την περσινή σεζόν.

Από αυτά τα 629 εκατομμύρια που αναφέρει η Equipe, τα 136 προορίζονται για φόρους και εισφορές. Το 2019-20 η μισθοδοσία ανερχόταν στα 559 εκ., εκ των οποίων τα 414,5 εκ. ήταν οι μισθοί ολόκληρης της εταιρικής δομής: από τα αστέρια της πρώτης ομάδας μέχρι τον υπεύθυνο αποθήκης.

Η έλευση του Μέσι, του οποίου ο μισθός υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια καθαρά, ωστόσο, έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς, ενόψει της πτώσης των εσόδων, λόγω των δύο ετών της πανδημίας. Για την Παρί, από το περασμένο καλοκαίρι η εγγραφή μισθών έχει ανέβει στα 585 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 127 εκατομμύρια παρακρατήσεις.

Η αύξηση σε σύγκριση με τα 503 εκατομμύρια του 2021 θα ήταν επομένως «μόνο» 82 εκατομμύρια σύμφωνα με την ομάδα της πρωτεύουσας και όχι 124, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Equipe.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ και μήνες ο σύλλογος έχει ξεκινήσει μια δραστική πολιτική περικοπών και κυρίως μια στρατηγική για να ελαφρύνει την ομάδα, η οποία όμως δεν έχει φέρει ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πολλοί μη παραγωγικοί παίκτες έχουν καταλήξει στους προς παραχώρηση, ξεκινώντας από τον Ικάρντι, που αγοράστηκε για 50 εκατομμύρια, εξαιρουμένων των μπόνους και κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια σε μισθό.

Υπάρχουν όμως και οι Παρέδες (9 εκατομμύρια μεικτά, χωρίς μπόνους), Ερέρα (7,8), Ντράξλερ (7,2), Κούρζαβα (5,4), Κέρερ (4,9) και τώρα και ο Ντι Μαρία, το συμβόλαιο του οποίου λήγει, με μισθό 13 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ετοιμάσει βαλίτσες, ούτε καν ο 35χρονος Νάβας με μεικτές αποδοχές 12 εκατομμυρίων, πιεσμένος από τον ανταγωνισμό από τον Ντοναρούμα που ξεκινάει από αντίστοιχο μισθό, περίπου ίσο με αυτούς των Ράμος και Βαϊνάλντουμ.

Ύστερα, υπάρχει το κεφάλαιο Μπαπέ. Ο Γάλλος σταρ κερδίζει 12 εκατομμύρια καθαρά και ενδέχεται να αποχωρήσει τον Ιούνιο με προορισμό τη Ρεάλ Μαδρίτης, εκτός κι αν αποδεχτεί την πρόταση ανανέωσης που θα τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του συλλόγου, με πάνω από 30 εκατομμύρια καθαρά, κάνοντας την εξίσωση ακόμα πιο σύνθετη.

Σύμφωνα με την Equipe, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν κινδυνεύει με κυρώσεις. Τουλάχιστον όχι στη Γαλλία, όπου οι ελεγκτές της Λίγκας θεωρούν την ιδιοκτήτρια εταιρεία (το fund QSI) ως αδιαμφισβήτητο εγγυητή.

Και ούτε καν στην Ευρώπη, δεδομένου ότι το οικονομικό fair play έχει ελαφρύνει ακριβώς για να επιτρέψει στους συλλόγους να αντιμετωπίσουν την κρίση πιο ήρεμα, εν αναμονή μιας μεταρρύθμισης που η UEFA διαχειρίζεται σε στενή επαφή με την ECA, υπό την προεδρία του Νάσερ Αλ Κελαΐφι, δηλαδή του προέδρου της Παρί.

Φυσικά, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εισερχόμενα στοιχεία. Πέρα από την κρίση, η άφιξη του Μέσι έδωσε περαιτέρω ώθηση στα εμπορικά έσοδα που αυξάνονται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια υπό τη διαχείριση του Κατάρ: από 95 εκατομμύρια το 2011 σε 540 εκατομμύρια το 2020, αφού κορυφώθηκαν σε πάνω από 600 εκατομμύρια πριν από την κρίση, το 2019.

Κατά μέσο ετήσιο όρο + 21,3% δηλαδή για μια παγκόσμια αξία της φίρμας Παρί Σεν Ζερμέν, που εκτιμάται στα 2,5 δισεκατομμύρια. Αλλά ακόμη κι έτσι, τελικά πρέπει να πουλήσεις…

naftemporiki.gr