Skip to main content

Προβληματίζει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί τον προβληματισμό αφενός για τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε αριθμούς πάνω από 400 αφετέρου για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 438 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 388 ήταν εγχώρια και μόνο τα 42 εισαγόμενα. Στην Αττική καταγράφηκαν 175, ενώ η Θεσσαλονίκη, η οποία μέχρι πρότινος κατέγραφε κάτω από 20 κρούσματα καθημερινά, έφτασε χθες τα 49. Στις Σέρρες εντοπίστηκαν 28 νέα κρούσματα και στην Κοζάνη 21. Οκτώ καταγράφηκαν στα Ιωάννινα, επτά στην Καβάλα, από έξι σε Κόρινθο και Λάρισα, από πέντε σε Καστοριά, Τρίκαλα και Κέρκυρα και από τέσσερα σε Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Μεσσηνία, Πέλλα και Πιερία. Από τρία κρούσματα είχαν Αιτωλοακαρνανία, Ημαθία και Πρέβεζα, δύο η Χαλκιδική, ενώ από ένα εντοπίστηκε σε Αργολίδα, Θεσπρωτία, Θήρα, Καρδίτσα, Κεφαλλονιά, Κιλκίς, Μαγνησία, Ροδόπη, Φωκίδα, Ηράκλειο, Κω, Λασίθι, Λέσβο, Μύκονο, Σάμο, Σποράδες και Χίο. Επίσης, 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 85 ασθενείς διασωληνωμένοι, ενώ 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Η καμπύλη των θανάτων αυξάνεται ραγδαία καθώς χθες είχαμε ακόμα 11 νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό θανόντων στη χώρα μας να ανεβαίνει στους 520.

Να σημειωθεί ότι ο Οκτώβριος μέχρι τώρα αναδεικνύεται ο πιο φονικός μήνας (αναφορικά με τον κορωνοϊό) καθώς μέχρι τις 18/10 τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του Σεπτεμβρίου, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά 58% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο- καταγράφοντας δηλαδή 129 θανάτους μέσα στον Οκτώβριο ενώ ολόκληρο τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 125.

Σχολιάζοντας τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρας, ο οποίος τείνει να σταθεροποιείται σε διψήφια νούμερα, ο  καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων  Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί».

Πηγή ανησυχίας η πορεία του ιού στη Θεσσαλονίκη

Κοντά σε επίπεδα συναγερμού βρίσκονται τέσσερις περιοχές της χώρας, με τους επιδημιολόγους να έχουν στο μικροσκόπιό τους Αττική, Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Iωάννινα τη στιγμή που και η περιοχή των Σερρών εμφανίζει ξαφνικά αυξημένα κρούσματα με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης να ζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία από τη μετάδοση του κορωοϊού.

Την έντονη ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης έχει καλλιεργήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους. Μάλιστα η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

«Πέφτει» ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στη σύσκεψη επισημάνθηκε επίσης  ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,  ο κ, Γώγος εξήγησε ότι καθώς  πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναφέροντας ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Από την πλευρά του έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα προς τους νέους, να προσέχουν τις επαφές τους και τις συναθροίσεις και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημαρχείο. 

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο τρίτο στάδιο. Για να αποφύγουμε το χειρότερο, το τέταρτο στάδιο , το “κόκκινο” στάδιο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, παρά πολύ, και σε αυτή τη λογική στην οποία σας μίλησα προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο τρία. Προετοιμάσαμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr