Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του Γ. Παπαντωνίου

Συνολικά 16 ώρες διήρκεσε η απολογία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου ενώπιον των ανακριτών κατά της Διαφθοράς για την κατηγορία του ξέπλυματος βρώμικου χρήματος.

Αυτή την ώρα απολογείται η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου και όταν ολοκληρώσει κι εκείνη την απολογία της, ανακριτές και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική τους μεταχείριση.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν αφορά το ποσό των 2.800.000 ελβετικών φράγκων, το οποίο φέρεται να έλαβε ως δώρο ο πρώην υπουργός για να προωθήσει τη κύρια σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του πολεμικού ναυτικού.

Ο κ. Παπαντωνίου ο οποίος χθες βρισκόταν στο ανακριτικό γραφείο επί 12 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές για όλες τις συμβάσεις που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικά για τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Στο δεύτερο σκέλος της απολογίας του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμοποίηση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά την σε βάρος του κατηγορία, λέγοντας ότι μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος του «καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής». «Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίου έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό» φέρεται να είπε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κάνοντας λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών» του φέρεται να αναφέρει στους ανακριτές: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος».

naftemporiki.gr