Skip to main content

Τα πέντε μέτωπα στην κόντρα Γαλλίας- Ιταλίας

​Σε μία ένδειξη των κλιμακούμενης έντασης μεταξύ κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ διαφορετικές θέσεις για το μέλλον της, το Παρίσι ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή του στη Ρώμη. Η τελευταία φορά, που είχε συμβεί αυτό ήταν το 1940, όταν η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία. 

Την διπλωματική διαμάχη πυροδότησαν οι «επανειλημμένες, αβάσιμες επιθέσεις» από τα κόμματα του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, τόνισε η γαλλική πλευρά. Οι Ιταλοί από την πλευρά τους δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά συνεχίζουν να ασκούν κριτική σε μία σειρά γαλλικών πολιτικών. 

Όπως σχολιάζει το Politico οι Ιταλοί τα τελευταία χρόνια δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχό δικών τους εταιρειών- συμβόλων, από την εταιρεία γαλακτομικών Parmalat έως τον οίκο μόδας Gucci. Υπάρχουν επίσης υποψίες επί χρόνια ότι η Generali, μία από τις κορυφαίες ιταλικές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να συγχωνευθεί με την ανταγωνίστρια Axa. 

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πέντε μέτωπα: 

1. Κίτρινα γιλέκα 

Η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι για τους Γάλλους φαίνεται να είναι η απόφαση του Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, να συναντηθεί με τους επικεφαλής των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ντι Μάιο έγραψε ότι το Παρίσι έχει επανειλημμένα επιτεθεί κατά της ιταλικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, κα ιπρόσθεσε ότι η δική του συνάντηση δεν συνιστά πρόκληση από τη στιγμή που και το En Marche του Μακρόν συναντάται με το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα.

2. Μετανάστευση 

Ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη είναι να αποκτήσει νομισματική ανεξαρτησία η Αφρική. Όπως είπε επειδή το CFA φράγκο, που χρησιμοποιείται από 14 κράτη της υποσχαράριας Αφρικής, τυπώνεται στη Γαλλία και έχει σταθερή ιστοτιμία έναντι του ευρώ, η Γαλλία στην ουσία ελέγχει αυτές τις χώρες. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την οργή της Γαλλίας. 

Παράλληλα ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της Λέγκα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γαλλία ότι συλλαμβάνει μετανάστες στα σύνορα και τους στέλνει πίσω στην Ιταλία. 

3. Λιβύη

Καταλύτης για πολλά από τα σημερινά προβλήματα ήταν η απόφαση του Νικολά Σαρκοζί το 2011 για στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη, πρώην αποικία της Ιταλίας, από την οποία η Ρώμη εξακολουθεί να αγοράζει πετρέλαιο. Οι Ιταλοί κατηγορούν τη Γαλλία ότι με την κίνησή της αυτή αύξησε τις μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο και άφησε μόνη την Ιταλία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. 

4. Η υπερταχεία

Το Παρίσι και η Ρώμη είναι επίσης σε αντιπαράθεση για ένα αμφιλεγόμενο σιδηροδρομικό έργο, που έχει ως στόχο να ενώσει το Τορίνο με τη Λυών. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο project, που στοιχίζει 8,6 δισ. ευρώ. Έχει παρουσιάσει μάλιστα μία ανάλυση οφελών- κόστους, που αποκαλύπτει ότι η Ιταλία θα είχε ζημίες 7 δισ. ευρώ, εάν το έργο προχωρήσει. Η Γαλλία όμως έχει ήδη σκάψει 25 χιλιόμερα στις Άλπεις και η προοπτική περαιτέρω καθυστερήσεων πόσο μάλλον εγκατάλειψης των σχεδίων δεν την ενθουσιάζει. 

5. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ούτε καν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν μένει αλώβητος από την γαλλο-ιταλική κόντρα. Ο Λούβρος θέλει να γιορτάσει την 500η επέτειο από το θάνατό του τον Οκτώβριο. Το 2017 η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να δανείσει στο γαλλικό μουσείο έργα του. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην γίνει τελικά αφού όπως σχολίασε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, «Ο Λεονάρντο είναι Ιταλός, απλά πέθανε στη Γαλλία». 

Πηγή: Politico