Skip to main content

MAZINNOV: Καινοτομία, το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Ολοκληρώνονται το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες του διήμερου, 2ου Γαλλο-ελληνικού φόρουμ καινοτομίας MAZINNOV, στην Τεχνόπολη, στο οποίο πήραν μέρος περίπου 40 startups και «θερμοκοιτίδες», έγιναν 20 «υιοθεσίες» startups από ώριμες επιχειρήσεις και αναδείχθηκαν η «καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα» και φρέσκες ιδέες μεγάλων και παιδιών, τα οποία άφησαν τη φαντασία τους να περιγράψει την «Ελλάδα του 2050».

«Στα μάτια μου, η γαλλο-ελληνική συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, το δίκτυο MAZINNOV, αποσκοπεί να προσθέσει ένα κεφάλαιο στην κοινή μας ιστορία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της διεξαγωγής του φόρουμ MAZINNOV πέρυσι και φέτος.

«Ενώ οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, όταν ήρθα εδώ, πριν δύο χρόνια, διαπίστωσα ότι στον τομέα της καινοτομίας δεν είμαστε πολύ κοντά», λέει εξηγώντας την πρωτοβουλία αυτή.

Το πρώτο φόρουμ MAZINNOV που έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα δίκτυο, μέσω των social media -ένα site, μια σελίδα facebook- και μέσω αυτών να γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ελλήνων και Γάλλων που καινοτομούν. Οι ανταλλαγές αυτές βοήθησαν αρχικά έναν αριθμό ελλήνων startupers να πάρουν μέρος σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις καινοτομίας στη Γαλλία, για να προβληθούν και να γνωρίσουν πιθανούς συνεργάτες.

Φέτος, στα περίπτερα που στήθηκαν στον χώρο της Τεχνόπολης μετείχαν κυρίως ελληνικές startups και θερμοκοιτίδες, αλλά και γαλλικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Το βράδυ της Παρασκευής διοργανώθηκε η πρωτοβουλία των «υιοθεσιών» startups από ώριμες επιχειρήσεις.

Η γαλλική πλευρά είχε καλέσει δημόσια μέσω των ΜΜΕ και των social media τις ελληνικές startups, αν δηλώνουν αν θέλουν βοήθεια από μια επιχείρηση, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Υπήρξε ανταπόκριση, οργανώθηκαν συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών και το αποτέλεσμα είναι να προκύψουν 20 «υιοθεσίες», δηλαδή 20 «ζευγάρια» startups και επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον εκτείνεται σε όλους τους τομείς και μάλιστα οι υιοθεσίες μπορεί να γίνουν μεταξύ startups και επιχειρήσεων που ανήκουν σε διαφορετικό τομέα. Αν, για παράδειγμα, μια startup στον φαρμακευτικό τομέα έχει ανάγκη από λογιστικά, μάρκετινγκ, διοίκηση, χρειάζεται μια επιχείρηση που της παρέχει αυτά και όχι μια ακόμη φαρμακευτική.

Σ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής έγιναν σύντομες παρουσιάσεις -«πιτς»- από Ελληνες και Γάλλους που έχουν αποδείξει ότι οι καινοτόμες ιδέες τους μπορεί να πάνε καλά.

Λειτούργησαν επίσης τρία εργαστήρια, ένα με αντικείμενο τις «έξυπνες πόλεις», ένα δεύτερο πιο τεχνικό – στο οποίο οι ειδικοί εξηγούν στις startups ποια είναι τα εργαλεία για να αναπτυχθούν- και τρίτον η «καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα», ένα «projet» έμπνευσης του διάσημου γάλλου καλλιτέχνη Φαμπρίς Ιμπέρ. Στην καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα εκδήλωσαν την επιθυμία να ενταχθούν γύρω στους 30 Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι αναζητούν βοήθεια, χρήματα και γνωριμίες για να υλοποιήσουν το έργο τους.

Το πρωινό του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα του αύριο και φέρει τον τίτλο «imagine».

Μέσω ΜΜΕ και των social media κλήθηκαν και πάλι όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, είχαν μια ιδέα για την Ελλάδα του μέλλοντος, προκειμένου να έρθουν να την παρουσιάσουν. Οι διοργανωτές πήραν γύρω στις 50 απαντήσεις, η κριτική επιτροπή επέλεξε 20 να πάρουν μέρος και απ’ τις παρουσιάσεις αυτές θα επιλεγούν οι καλύτερες.

Το φόρουμ ολοκληρώνει τις εργασίες του, το Σάββατο το μεσημέρι, με παρουσιάσεις από παιδιά 9 ως 12 ετών, που «ξεδιπλώνουν» το όνειρό τους για την Ελλάδα του 2050.

Πηγή: ΑΜΠΕ