Skip to main content

Ώρα μηδέν για Καμμένο

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η χθεσινή γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να υφίσταται η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ δεν αφήνει περιθώρια στον Πάνο Καμμένο αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και το Μαξίμου, που προσπαθεί να διατηρήσει τους ΑΝΕΛ στη Βουλή μεταξύ άλλων επειδή ανησυχεί για τη στάση του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος σε χθεσινοβραδινό tweet έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από κυβέρνηση αποστασίας των αχάριστων».   

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων, για να λάβει τελικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, μιλώντας ωστόσο χθες βράδυ με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επιχείρησε να «θολώσει» και πάλι τα νερά λέγοντας: «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο (σ.σ. σήμερα) για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο. Θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει μια ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση. Οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή έχουν 6 βουλευτές. Μπορεί μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) ή την Δευτέρα να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι έχουν φύγει από τους ΑΝΕΛ και να έχουν μία μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα. Εντελώς θεωρητικά το λέω βεβαίως».

Κάποιοι θεώρησαν ότι η κυβέρνηση έχει plan C για να διατηρήσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας εντός της Βουλής, άλλοι πιστεύουν ότι ο κ. Βούτσης απλώς εξέπεμψε την αγωνία του Μαξίμου για την πολιτική… μετάλλαξη Καμμένου, αν δε βρεθεί ο τρόπος να μη διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι εφόσον διαγραφεί ή παραδώσει την έδρα του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος το βάρος πέφτει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ωστόσο έχει κόψει δεσμούς με τους ΑΝΕΛ και όλα δείχνουν ότι θα κρατήσει την έδρα. Και αυτό γιατί αν ο κ. Κουίκ δεν κρατήσει την έδρα, και η έδρα πάει στην Ελ. Σκλαβενίτη, τότε η κυβέρνηση θα χάσει την πλειοψηφία των 151.

Ο τρόπος λοιπόν που ψάχνει το Μαξίμου και ο πρόεδρος της Βουλής χωρίς να κατηγορηθούν ξανά για παιχνίδια με τους θεσμούς, είναι να γυρίσει στους ΑΝΕΛ ένας ή περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που εκλέχθηκαν με τους ΑΝΕΛ. Ο λόγος για τους Δημήτρη Καμμένο, Νίκο Νικολόπουλο και Γιώργο Λαζαρίδη, κάτι που σημείωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής της …γκαζόζας Αριστείδης Φωκάς. Για τον Δημήτρη Καμμένο δεν υπάρχουν πιθανότητες επιστροφής του στους ΑΝΕΛ, ενώ για τον Νίκο Νικολόπουλο πρέπει να τονιστεί ότι οι καλές του σχέσεις με το Μαξίμου έχουν πυροδοτήσει διάφορα σενάρια. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι έχει δεχθεί κάποιες κρούσεις από συνεργάτες του κ. Τσίπρα να επιστρέψει στους ΑΝΕΛ, αλλά ο ίδιος φέρεται να έχει αρνηθεί ενώ έχει ήδη αναγγείλει την υποψηφιότητά του για το δήμο Πάτρας. Για τον κ. Λαζαρίδη η εικόνα είναι συγκεχυμένη.

Λόγος όμως γίνεται και για τους Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλη που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, ανεξαρτητοποιήθηκαν ή διαγράφηκαν για να δώσουν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, έχει διακόψει σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο. Στο παρασκήνιο συζητείται ότι θα κάνουν ό,τι τους πει το Μαξίμου, αν και φέρονται να είναι ήδη σε συνεννοήσεις με τον κ. Τσίπρα ώστε να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει εθνικών εκλογών.

Όπως και να έχει, αν ο κ. Καμμένος διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο σήμερα το πρωί όπως είπε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα, εφόσον ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν θα παραδώσει την έδρα του πριν την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης των γειτόνων στο ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις για τους ΑΝΕΛ και κατ΄ επέκταση και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι άμεσες.