Skip to main content

Ρωσία – Τουρκία σε νέες περιπέτειες

Τα περίπλοκα γεωπολιτικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή μπορεί να παίρνουν νέα μορφή, με τον κίνδυνο να εξελιχθεί πια η Ιντλίμπ στην πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλανίμιρ Πούτιν καθώς η κατάσταση γίνεται άκρως επικίνδυνη για τρία εκατ. ανθρώπους, «στοιβαγμένους» στη συριακή επαρχία, στα σύνορα της Τουρκίας. Η επέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος έχει φέρει σε τροχιά σύγκρουσης την Τουρκία με τον επίσης περιφερειακό σύμμαχό της, τη Ρωσία, καθώς αυτή αυτή στηρίζει την προέλαση του καθεστώτος Άσαντ στην Ιντλίμπ. Σε κάθε περίπτωση, η Άγκυρα δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η Μόσχα ήταν εκείνη που της επέτρεψε να αφεθεί στη νεοοθωμανική νοσταλγία. Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει σίγουρα να φαίνεται υποτακτικός της Ρωσίας, αλλά δύσκολα θα διακινδυνεύσει τη σχέση αυτή με την πρώτη κρίση.  

Με την υποστήριξη της συμμάχου Ρωσίας, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προέλασαν σε μια πόλη-κλειδί της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών, με μια εξαιρετικά καταστροφική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Οι χώρες της Δύσης καταδίκασαν την εν εξελίξει «σφαγή» στην Ιντλίμπ απευθύνοντας έκκληση να «σιγήσουν» τα όπλα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες εκτάκτως για τη Συρία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ιράν προσφέρθηκε μέσω του πρεσβευτή του στον ΟΗΕ να βοηθήσει να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΟΗΕ, σε διάστημα δύο μηνών,  έχουν εκτοπιστεί περίπου 586.000 άνθρωποι εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ και σε τομείς γύρω από αυτή, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές και είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών.

Η πρακτική συμμαχία Άγκυρας -Μόσχας στη Μέση Ανατολή δοκιμάστηκε έντονα μετά την επίθεση τη Δευτέρας στην Ιντλίμπ, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι στρατιώτες. Ο μεν Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει νέα επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία. Ο δε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να «φρενάρει» την επέλαση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ «το συντομότερο δυνατόν».

Η συγκεκριμένη επίθεση ωστόσο και οι πάσης φύσεως εντάσεις – από τη Λιβύη έως την τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου – καθιστούν σαφές ότι, μολονότι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας δυσανασχετούν και ανησυχούν με την αυξανόμενη εγγύτητα της Άγκυρας με τη Μόσχα, η δυναμική μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, επισημαίνουν οι «Financial Times».

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει κάποιους άσους στο μανίκι της,  περιλαμβανομένης της επιρροής της σε ό,τι έχει απομείνει από την  αντιπολίτευση στη Δαμασκό, καθώς και του ελέγχου σε ένα τμήμα της βόρειας Συρίας που ο Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει να πάρει πίσω. Εξαρτάται όμως από τη Ρωσία να αποτρέψει ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα και να περιορίσει το ρόλο των κουρδικών πολιτοφυλακών – μεταξύ άλλων.

Η Άγκυρα «δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να αποξενώσει τη Ρωσία», υποστηρίζει στους Financial Times o Ασλί Αϊντιντασμπάς,  σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι οι δεσμοί των δύο χωρών θα επιβιώσουν – για μία ακόμη φορά – από τις τελευταίες εντάσεις για την Ιντλίμπ.

Αυτό σε γενικές γραμμές δήλωσε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «έχει πολλές σοβαρές στρατηγικές πρωτοβουλίες» με τη Ρωσία και υποσχέθηκε να «καθήσει και να μιλήσει για όλα, χωρίς οργή». «Διότι αυτός που σηκώνεται όρθιος με θυμό θα καθήσει μετά με λύπη», πρόσθεσε δανειζόμενος μία τουρκική παροιμία.

naftemporiki.gr