Skip to main content

Βρυξέλλες: Με συμφωνία για την Τουρκία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους «27» να φτάνουν σε συμφωνία σε ότι αφορά την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Παράλληλα αποφασίστηκε ένα πλάνο κυρώσεων για την Λευκορωσία και συγκεκριμένα 40 αξιοματούχους της, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της χώρας, όπου ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεκλέχτηκε, κάτω από την έντονη αμφισβήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η επιβολή τους θα προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας για να σταλεί αυστηρό μήνυμα από την ΕΕ στην Τουρκία, συνοδευόμενο από την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όπως πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τις ίδιες πηγές.

Λάιεν: «Η Τουρκία δεν έχει κάνει βήματα προόδου με την Κύπρο»

Όπως τόνισε στην συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τόνισε πως υπάρχουν «εργαλεία» στο συρτάρι, υπονοώντας κυρώσεις, αλλά δεν θέλουν οι «27» να τα χρησιμοποιήσουν.

«Είναι καλό πως υπάρχει ένας αξιόπιστος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο η Αγκυρα δεν έχει κάνει βήματα προόδου με την Κύπρο. Θέλουμε μία αξιόπιστη σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει μόνο αν σταματήσουν οι προβοκατόρικες συμπεριφορές.

Εχουμε ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την στάση της με κυρώσεις αν χρειαστεί, αλλά δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε διάλογο και να δουλέψουμε ώστε να βελτιώσουμε ζητήματα όπως το εμπόριο και το μεταναστευτικό. Θέλουμε να χτίσουμε μία γερή σχέση με την Τουρκία» τόνισε η Λάινερ.

Μισέλ: «Δε βοηθούν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας»

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Θέλουμε θετική ατζέντα με την Τουρκία, όμως σε αυτό δε βοηθούν οι μονομερείς ενέργειες. Καλωσορίζουμε θετικές προσπάθειες για διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη του Κυπριακού υπό τον ΟΗΕ» τόνισε ο Μισέλ και προσέθεσε:

»Θα θέλαμε λύσεις πιθανότατα πολυμερείς όπως η διάσκεψη που έχω προτείνει που θα συζητήσει προκλήσεις όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, την οικονομία, την ανάπτυξη και την ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα, το πόσο σοβαρά πήραμε τη διαδικασία φαίνεται από το γεγονός ότι το αργότερο τον Δεκέμβριο θα γυρίσουμε στο θέμα εξετάζοντας τις εξελίξεις, ελπίζουμε θετικές, για να προχωρήσουμε».