Επείγουσα επιστολή προς την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Μαρία Γιαννακάκη, και τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), καταγγέλοντας το πρόσφατο περιστατικό «κακοποίησης και ρατσιστικής αντιμετώπισης» του 12χρονου μαθητή του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, παιδιού που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.
Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι μέσα από το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύεται η αδυναμία και η μη ετοιμότητα της Πολιτείας να ανταπεξέλθει στην επιχειρούμενη μετάβαση από τη διαχωρισμένη εκπαίδευση/«ειδική αγωγή» στη συμπεριληπτική εκπαίδευση/«ένα σχολείο για όλους», σύμφωνα με την υποχρέωση που η χώρα έχει αναλάβει με την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (άρθρο 24/«Εκπαίδευση»). Όπως σημειώνει, η μετάβαση αυτή δεν απαιτεί αλλαγές μόνο σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας του συνόλου της σχολικής κοινότητας και κοινωνίας. «Η συμπερίληψη ως θετική ανταπόκριση στη ποικιλομορφία των μαθητών έχει κεντρική σημασία για την επίτευξη ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, με ή χωρίς αναπηρίας ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και για την ανάπτυξη κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς» επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ.
Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι:
- «Είναι ανεπίτρεπτο να στοχοποιείται μαθητής, με δημόσια ανάρτηση στην καγκελόπορτα του σχολείου και να επιτρέπεται σε συμμαθητές του να τον κατονομάζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
- Είναι απαράδεκτο η διεύθυνση του σχολείου να αφήνει τέτοια διαπόμπευση να σέρνεται επί τόσες ημέρες.
- Είναι απίστευτο ότι χρειάστηκε να επιληφθεί ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να κατέβει η ανακοίνωση από την καγκελόπορτα του σχολείου που κατονόμαζε τον μαθητή!
- Είναι αδιανόητο να υψώνονται φωνές που ζητούν ο μαθητής να φύγει από το σχολείο, να απομονωθεί, να γκετοποιηθεί».
Η ΕΣΑμεΑ δηλώνει ότι επιμένει και αγωνίζεται για την ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική κοινότητα, με ίσα δικαιώματα και εξειδικευμένη στήριξη, όπου χρειάζεται, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Ζητεί δε «εντόνως» να αναλάβουν δράση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενάντια στη ρατσιστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου 12χρονου μαθητή. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να υφίστανται τα παιδιά μας τέτοιες αγριότητες. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, αναμένουμε τις κινήσεις σας» αναφέρει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, προ ημερών, οι συμμαθητές του 12χρονου διαμαρτυρήθηκαν και απείχαν από τα μαθήματά τους, κατηγορώντας τον για πρόκληση φθορών και σωματική βία. Στη συνέχεια, ανήρτησαν χαρτί στην καγκελόπορτα του σχολείου, στο οποίο κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν τις αιτίες για τις οποίες επιθυμούσαν την απομάκρυνσή του από το σχολείο.