Skip to main content

Σε δημόσια διαβούλευση η «Πράσινη Βίβλος» της Κομισιόν για την γήρανση του πληθυσμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια «Πράσινη Βίβλο» που θα δώσει το έναυσμα για μια ευρεία πολιτική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις από την γήρανση της κοινωνίας στην Ευρώπη. Το κείμενο παρουσιάζει τις επιπτώσεις αυτής της δημογραφικής τάσης στην οικονομία και στην κοινωνία, καλώντας το κοινό να εκφράσει τις απόψεις του σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

 Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση αυξήθηκε κατά περίπου δέκα έτη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, κατά τις προσεχείς δεκαετίες, ο αριθμός των ηλικιωμένων στην ΕΕ θα αυξηθεί. Σήμερα, το 20% του πληθυσμού (δύο στους δέκα) είναι άνω των 65 ετών και έως το 2070 το ποσοστό αυτό προβλέπεται να ανέλθει σε 30% (τρεις στους δέκα). Το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, φθάνοντας έως το 2070 το 13%. Ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστούν ενδεχομένως μακροχρόνια φροντίδα, αναμένεται να αυξηθεί από 19,5 εκατ. το 2016 σε 23,6 εκατ. το 2030 και 30,5 εκατ. το 2050 στην ΕΕ-27.

Η «Πράσινη Βίβλος» θέτει το πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με τη γήρανση, καθορίζοντας την ταχύτητα και την κλίμακα των δημογραφικών αλλαγών στην κοινωνία, τις σχετικές επιπτώσεις στις πολιτικές και τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτει όλα τα θέματα, από την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και της διά βίου μάθησης έως την ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας για την κάλυψη των αναγκών ενός γηράσκοντος πληθυσμού. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη προσέλκυσης περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, τονίζει τις ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας και εξετάζει τις επιπτώσεις της γήρανσης στη σταδιοδρομία, την ευημερία, τις συντάξεις, την κοινωνική προστασία και την παραγωγικότητα.

Η δημόσια διαβούλευση που μόλις ξεκίνησε, είναι ανοικτή σε ενδιαφερόμενους πολίτες και οργανώσεις από όλα τα κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της θα συμβάλουν στον προσδιορισμό της απαιτούμενης στήριξης για τους ανθρώπους, τις περιφέρειες και τις κοινότητες. Με βάση τα αποτελέσματα, η Επιτροπή θα εξετάσει πιθανές πολιτικές απαντήσεις για την ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικών με τη γήρανση.

Για να συμμετάσχει κάποιος στην διαβούλευση μπαίνει στην ιστοσελίδα:  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12722-Green-Paper-on-Ageing

Πηγή: ΑΜΠΕ