Για μεγάλη διάσταση μεταξύ της ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα, της κοινωνικής πραγματικότητας και του προσδόκιμου ζωής έκανε λόγο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τόνισε ότι δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM τονίσε ότι «στη διάταξη του Συντάγματος ορίζεται ότι ο δικαστής φεύγει, μέχρι τον βαθμό του Εφέτη στο 65ο και ο ανώτατος στο 67ο. Το 1975 ορίστηκε το όριο αυτό, διότι νωρίτερα ήταν πολύ πιο υψηλό το όριο -ήταν το 75ο στο Σύνταγμα του 1911 και το 70ό στο Σύνταγμα του 1927 και του 1952- οπότε το προσδόκιμο ζωής ταυτιζόταν με την ηλικία αυτή που προέβλεπε το Σύνταγμα για την αποχώρηση των ανωτάτων δικαστών».
Χαρακτηρίζει τη διάσταση που έχει δημιουργηθεί εκρηκτική σημειώνοντας ότι «το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο. Έτσι πλέον πού καταλήξαμε; Αυτή η διάταξη του Συντάγματος ήταν ευνοϊκή για τον δικαστή για να μην μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει το όριο ηλικίας και να τον απολύει νωρίτερα».
Σύμφωνα με την κ. Θάνου «έχουμε καταλήξει ο δικαστής μέχρι τον εφέτη να συνταξιοδοτείται στο 65ο, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα ακόμα και από τον απλό υπάλληλο της μέσης ή της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ο δε ανώτατος δικαστής εξισώθηκε με όλο τον δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό θέτουμε τώρα επιτακτικά το ζήτημα, γιατί ακούτε και ορισμένους που λένε “μα γιατί δεν θέσατε από το 1975 μέχρι σήμερα;”. Μα γιατί τώρα έγινε εκρηκτική η διάσταση αυτή μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας, των νομοθετικών εξελίξεων και του Συντάγματος».