Skip to main content

Ν. Μηταράκης: Oι εμπρηστές της Μόριας θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν

Τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ενημέρωσε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόσο για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΚΥΤ Μόριας, όσο και τις γενικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Καταφέραμε, μέχρι στιγμής, να θωρακίσουμε υγειονομικά τις δομές φιλοξενίας και να μη απαριθμήσουμε ούτε μία απώλεια ζωής από την πανδημία. Αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και χωρίς απώλειες τη φωτιά της Μόριας. Μέσα από τις στάχτες της, αναδύθηκε ένα νέο ασφαλές και ολοένα και πιο λειτουργικό κέντρο. Ένα κέντρο προσωρινού χαρακτήρα, που θα δώσει τη θέση του σε μια μόνιμη, σύγχρονη, κλειστή, ελεγχόμενη δομή» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως οι υπαίτιοι του εμπρησμού του ΚΥΤ της Λέσβου, που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, «θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και φυσικά θα απελαθούν».

«Η Μόρια τελείωσε» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε κάτι καλό από το μηδέν. Κατά τα πρότυπα των νέων ΚΥΤ σε Σάμο, Κω και Λέρο. ΚΥΤ σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή, τόσο για την εικόνα της χώρας, όσο και για τους αιτούντες. Και άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή της μόνιμης δομής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» είπε.

Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε πως ο δρόμος και το παλιό ΚΥΤ Μόριας θα καθαριστούν άμεσα. «Περιμένω σύντομα την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Μυτιλήνης για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις προς τους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Παράλληλα, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αναδάσωση του ελαιώνα πέριξ του ΚΥΤ¬ σημείωσε.

Ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει αλλάξει και πραγματοποιείται συστηματική αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και όλης της χώρας. «Η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα φέρει θετικό πρόσημο. Από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Μέσα στο 2020 έχουν μεταφερθεί 25.000 άτομα από τα νησιά. Και το β΄ εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήσαμε 14.273 μεταφορές, σε αντίθεση με το α΄ εξάμηνο του 2019 με μόνο 7.231 μετακινήσεις. 

Συγκεκριμένα στα τρία νησιά πύλες εισόδου είχαμε: 

Σάμος 2020: αφίξεις 1.267 και αναχωρήσεις 3.668, ενώ το 2019 αφίξεις 6.812 και αναχωρήσεις 3.731.  

Λέσβος 2020: αφίξεις 4.155 και αναχωρήσεις 13.605, ενώ το 2019 αφίξεις 16.159 και αναχωρήσεις 5.281.  

Χίος 2020: αφίξεις 866 και αναχωρήσεις 3.263, ενώ το 2019 αφίξεις 4.486 και αναχωρήσεις 1.494».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως έδωσε εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με έκδοση θετικής απόφασης ασύλου σε αιτούντα ο οποίος είναι τελεσίδικα καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση για κακούργημα, για διακίνηση ανθρώπων.

«Η επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου διαδραματίστηκε τόσο με τις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και με τις οργανωτικές αλλαγές, με έμφαση στην παραγωγικότητα, καθώς είναι πρωταρχικό ανθρώπινο δικαίωμα η γρήγορη και δίκαιη απάντηση σε αίτημα ασύλου. Διότι επί των ημερών σας, εσκεμμένα, δημιουργήσατε συνθήκες συμφόρησης και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεμίσατε την Ελλάδα δομές, δίνατε ατέρμονα επιδόματα και στέγαση, κάνατε τη χώρα μας θελκτικό προορισμό για μετανάστες» είπε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηταράκης.