Skip to main content

Κ. Μπακογιάννης: Τι θα ζητήσουμε από το κράτος

«Η Αθήνα χρειάζεται πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Να ξεπερνάμε αυτά που μας χωρίζουν και να ενώνουμε δυνάμεις», διαμήνυσε ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης στη Γενική Συνέλευση και στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας.

Περιγράφοντας το επιχειρησιακό σχέδιο του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» για την ασφάλεια, την καθαριότητα, την προσβασιμότητα, το πράσινο, τον μεγάλο αθηναϊκό περίπατο, τις σύγχρονες γειτονιές-πρότυπα, τον τουρισμό, τους χώρους άθλησης, τις παιδικές χαρές, την επιχειρηματικότητα, τις υπηρεσίες του Δήμου, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την αξιοποίηση της δημοτικής υπηρεσίας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε 11 στόχους.

Μιλώντας για την εγκληματικότητα και την ελλιπή αστυνόμευση, είπε πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Kapa Research – Δεκέμβριος 2018) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον δήμο Αθηναίων. Σημείωσε ότι σήμερα υπηρετούν 390 δημοτικοί αστυνομικοί από τους 1.200 που υπηρετούσαν αρχικά, δηλαδή το 1/3, και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα γίνει επικεφαλής Σχεδίου Δράσης για την ασφάλεια διαθέτοντας Ενιαίο Κέντρο για το συντονισμό ενώ θα υπάρχουν μικτά κλιμάκια Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας.

Για τον στόχο της προσβασιμότητας, σημείωσε ότι από τα 24.000 τ.μ. πεζοδρομίων στον δήμο Αθηναίων, μόνο στα 8.000 έχουν κατασκευαστεί ειδικές ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και εκεί με κακοτεχνίες. Συμπλήρωσε, δε, ότι το 11% των κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας εντός του 2017 αφορούσαν παράνομη στάθμευση σε ράμπες.

«Δίνουμε προτεραιότητα στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υφιστάμενες υποδομές και στην κατασκευή νέων, να καλυφθούν περισσότερα σημεία της πόλης. Στα πεζοδρόμια όλων των κεντρικών οδών και όλων των κεντρικών σημείων της πόλης θα πρέπει να κατασκευαστούν ράμπες και οδηγοί όδευσης τυφλών. Με σύστημα αισθητήρων αντικοινωνικής στάθμευσης», ξεκαθάρισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Αναφερόμενος στο στόχο της προσέλκυσης πέντε εκατ. τουριστών ετησίως, εξήγησε ότι 1 εκατ. ευρώ τουριστικών εσόδων σημαίνουν περίπου 50 νέες θέσεις εργασίας και μίλησε για την ανάγκη νέων τουριστικών προϊόντων και για την καθιέρωση της Αθήνας ως κορυφαίου «city break» προορισμού.

Τι θα ζητήσει από το Κράτος

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε και τις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συνυποψήφιοι να ζητήσουν από το κράτος. Αρχικά είπε ότι το Κεντρικό Κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση 650.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει ο δήμος να αναλάβει τη διαχείριση του πρασίνου που βρίσκεται εντός των ορίων του (Πεδίον του Άρεως), τις αρμοδιότητες για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου και του Δικτύου Ομβρίων υδάτων, να υπάρξει ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο, να μεταβιβαστεί στον δήμο η διαχείριση αναξιοποίητων κτηρίων του Δημοσίου εντός των γεωγραφικών ορίων του, μετά από κατάθεση business plan για την αξιοποίησή τους, να καταργηθεί η Ανάπλαση Α.Ε. και να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους.