Skip to main content

Ένταξη προσφύγων και αγορά εργασίας: Ευκαιρία και πρόκληση

Εκδήλωση στην Αθήνα σχετικά με την ένταξη των προσφύγων μέσα από τους τομείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας διοργάνωσαν η πρεσβεία της Ολλανδίας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Μέσα από ομιλίες και παράλληλες συζητήσεις, η εκδήλωση αποτέλεσε μια πλατφόρμα όπου εταιρείες, φορείς λήψης αποφάσεων, ΜΚΟ και πρόσφυγες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που χτίζουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα, η ένταξή τους αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία αλλά και πρόκληση.

Η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Stella Ronner-Grubačić άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας την ανάγκη να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες που παρέχει η μετανάστευση σε κάθε οικονομία και κοινωνία. «Είμαι πεπεισμένη ότι και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το διαφορετικό υπόβαθρο και τις εμπειρίες των προσφύγων: η διαφορετικότητα ενισχύει την καινοτομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική» επισήμανε.

Ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, τόνισε από την πλευρά του τη σημασία που έχουν οι συλλογικές προσπάθειες στην προώθηση της ένταξης. Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι «με τις απαραίτητες προσπάθειες από τις τοπικές και τις κεντρικές αρχές, τον ιδιωτικό τομέα και τους ίδιους τους πρόσφυγες, θα μπορέσει η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη να αναπτυχθεί περαιτέρω σε όλη την Ελλάδα».

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία που έφερε κοντά διαφορετικούς φορείς, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους με στόχο την προώθηση της ένταξης των προσφύγων.

Ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του δ.σ. του ΕΣΠ, έκανε μια εισαγωγή στα πολύπλευρα ζητήματα που θέτει η ένταξη, ενώ αφού έθεσαν το γενικότερο πλαίσιο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις διάφορες πτυχές της ένταξης σε τρεις παράλληλες θεματικές συνεδρίες με θέμα τον σχεδιασμό πολιτικών και συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την απασχόληση των προσφύγων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξαν συνεδρίες με σύντομες συνεντεύξεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις όπως οι ABN AMRO, Unilever, Barilla, ΑΒ Βασιλόπουλος, Triton Act, Marinis Warehouses Co και σε 25 πρόσφυγες με άμεσο ενδιαφέρον απασχόλησης. Στις συνεδρίες αυτές, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αξιολογήσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να διερευνήσουν τα αναγκαία πρώτα βήματα για την κάλυψη υπαρχουσών θέσεων εργασίας.