Skip to main content

Κρίση και ΜΜΕ: H αλήθεια είναι σχετική;

Το γεγονός ότι οι δυτικές κοινωνίες διαθέτουν σήμερα τα καλύτερα εργαλεία για τη λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν εμποδίζει την επέλαση του λαϊκισμού σε μάζες πολιτών που μένουν πίσω σε σχέση με τις ραγδαίες τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις. Πρόκειται για τον πυρήνα της συζήτησης η οποία διεξήχθη σε εκδήλωση για τον ρόλο των ΜΜΕ και τις συγκρούσεις μέσω του Τύπου κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρώπη. 

Η εκδήλωση με τον τίτλο «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», την οποία διοργάνωσαν τα ηλεκτρονικά επαγγελματικά δίκτυα δημοσιογράφων Oikomedia και Hostwriter, εντάχθηκε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα με πρωτοβουλία της εφημερίδας New York Times και με τη συνεργασία του Ταμείου του ΟΗΕ για τη Δημοκρατία (UNDEF) και του Δήμου Αθηναίων.

Ο δημοσιογράφος των New York Times, μέλος της κεντρικής σύνταξης, Serge Schmeman, μίλησε για τη σχετικοποίηση της αλήθειας, φαινόμενο το οποίο εντοπίζεται έντονα γύρω από την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Όπως είπε, ανεξάρτητα από το αν ορισμένα media αναδεικνύουν την αναξιοπιστία πληροφοριών τις οποίες επικαλείται ο εκκεντρικός υποψήφιος, οι πολίτες ακούν κάθε φορά αυτό που οι ίδιοι θέλουν. 

Τα ΜΜΕ, παρ’ όλες τις αυξημένες δυνατότητες εν μέσω της ψηφιακής εποχής, απευθύνονται σε κοινωνικές ομάδες τόσο οργισμένες που δεν τις ενδιαφέρει να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις, σχολίασε από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης της -ηλεκτρονικής έκδοσης- Frankfurter Allgemeine Zeitung, Mathias Müller von Blumencron. 

Ο ανταποκριτής του BBC News στις Βρυξέλλες, Simon Wilson, στάθηκε στο σκληρό περιβάλλον των social media, όπου εξαπολύονται μέχρι και απειλές σε βάρος των δημοσιογράφων. Δεν άφησε όμως έξω από το κάδρο των ευθυνών τους ίδιους τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι συχνά αναλώνονται -και μεταξύ τους- σε χαμηλού επιπέδου debates αντί να μένουν στα γεγονότα.

Την άποψη ότι η πρόκληση για τη δημοσιογραφία είναι να μην κρατά απλώς το μικρόφωνο στους ανθρώπους της εξουσίας εξέφρασε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Journalismfund.eu, Brigitte Alfter, μιλώντας για τη σημασία μιας συνεργατικής δημοσιογραφίας που θα περιγράφει με κατανοητό τρόπο την πλήρη εικόνα σύνθετων καταστάσεων. 

Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι πάντα υπάρχει κάποια υπερδύναμη που λειτουργεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, Παύλος Τσίμας, αναφερόμενος στον ρόλο των προκαταλήψεων ή παρανοήσεων κατά τη λήψη και ανάλυση μιας πληροφορίας. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη εμπέδωσης ενός κλίματος εποικοδομητικής συνεργασίας, φέρνοντας το παράδειγμα της προσέγγισης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων σε «ψυχροπολεμικές» φάσεις για τις διμερείς σχέσεις, η οποία λειτούργησε θετικά και κόντρα στο ευρύτερο αντιπαραγωγικό κλίμα αντίστοιχων περιόδων.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι Ελίνα Μακρή, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του Oikomedia, και Tabea Grzeszyk, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του Hostwriter. Πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Tandem Europe, μια πρωτοβουλία του European Cultural Foundation (Άμστερνταμ), του MitOst e.V. (Βερολίνο) σε συνεργασία με το Fondazione Cariplo (Μιλάνο). Το πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από τα Ιδρύματα Robert Bosch (Στουτγκάρδη) και Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα).

naftemporiki.gr