Skip to main content

BBC: Η άνοδος και ίσως η πτώση της Ελένης Αντωνιάδου, «ενός από τα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας»

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Ελλάδα για την «άνοδο και ίσως την πτώση» ενός από τα νεότερα και τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας, όπως σημειώνει με νόημα το BBC σε σημερινό δημοσίευμά του.

«Επί χρόνια έδινε συνεντεύξεις παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως ερευνήτρια που εργάζεται για τη NASA, ειδική στην αναγεννητική ιατρική, δημιουργός τεχνητών οργάνων, παθιασμένη ακτιβίστρια κατά του εμπορίου οργάνων και εκπαιδεύτρια αστροναυτών. Καθώς φαίνεται ότι ούτε ένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης από τα δεκάδες που της πήραν συνέντευξη δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ελέγξει αν όλα όσα της αποδίδονταν ήταν ακριβή», αναφέρει το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στην υπόθεση, εξηγώντας ότι σημείο καμπής στάθηκε η πρόσφατη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση επιστημόνων «που περνούν τις περισσότερες μέρες τους κάνοντας έρευνες σε εργαστήρια και έχουν ελάχιστο χρόνο ή ροπή προς τη δημοσιότητα».

«Ελληνικά μέσα ενημέρωσης την παρουσίαζαν επί χρόνια ως ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που έβγαλε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Η διαρκής δημοσιότητα συχνά κατέληγε σε διαφόρων ειδών βραβεία», σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι ακόμη και η εταιρεία Mattel έκανε την πρώτη Barbie που μοιάζει στην Ελένη Αντωνιάδου, ενώ το  κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανήρτησε στο Twitter μια αφίσα με τους σημαντικότερους Έλληνες του περασμένου αιώνα με τη  φωτογραφία της στο κέντρο.

Κατάφερε να περιληφθεί ακόμη και στον κατάλογο του BBC με τις 100 σπουδαιότερες γυναίκες του 2014 και στη λίστα του «Forbes» με τις 30 σημαντικότερες προσωπικότητες ηλικίας κάτω των 30, το 2015.

Το βρετανικό δίκτυο απαριθμεί όσα τόσα χρόνια η Ελένη Αντωνιάδουν υποστήριζε ότι έχει επιτύχει προσθέτοντας για καθένα ξεχωριστά πώς είναι ακριβώς τα πράγματα, από το ότι είναι ερευνήτρια της NASA, γεγονός το οποίο έχει διαψεύσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της «Telegraph») έως ότι εργάστηκε στην πρώτη τεχνητή τραχεία η οποία μεταμοσχεύτηκε σε άνθρωπο.

Κατά τα λεγόμενα της Ελένης Αντωνιάδου, σε δεκάδες συνεντεύξεις, η επέμβαση πέτυχε και ο ασθενής ζούσε μία φυσιολογική ζωή. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο ασθενής απεβίωσε καθώς το μόσχευμα απορρίφθηκε. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της σύγχρονης ιατρικής, το οποίο αποκάλυψε το BBC.

Τέλος το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ελένη Αντωνιάδου δηλώνει ιδρύτρια της εταιρείας Transplants without Donors, η οποία ωστόσο φαίνεται ανύπαρκτη.  

naftemporiki.gr