Skip to main content

Πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο

Περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαδίζουν από σήμερα στα χνάρια των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια αντιπαράθεση με τη σοσιαλιστική κυριαρχία του Νικολάς Μαδούρο.  

Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε αφότου έληξε η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Μαδοούρο να προκηρύξει νέες «ελεύθερες» εκλογές.

Σε απάντηση των χωρών που μέχρι στιγμής έχουν τηρήσει πιο επιφυλακτική στάση, σχέδιο ανακοινωθέντος θα αποτελέσει επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν καμία από τις 28 χώρες-μέλη δεν εγείρει επισήμως αντιρρήσεις (έως τις 14.00 ώρα Ελλάδος).

Σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο, αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς αναζητούν σήμερα λύσεις για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της χώρας.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από την πλευρά του, ο οποίος κατηγορείται ότι κυβερνά δικτατορικά τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και έχει συνθλίψει την οικονομία της, επιστρέφει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι τον συκοφαντούν κατά το πρότυπο του Ντόναλντ Τραμπ. Σταθερά ανυποχώρητος ο Μαδούρο, δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στα τέλη του περασμένου μήνα, βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, οι οποίοι αξιώνουν την απομάκρυνση του Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής τον αναγνώρισαν αμέσως ως μεταβατικό πρόεδρο και ακολούθησε περίπου μία εβδομάδα αργότερα και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Μαδούρο στηρίζεται εν πολλοίς στους «παραδοσιακούς» συμμάχους του, τη Ρωσία και την Τουρκία. Το Κρεμλίνο μάλιστα, αντιδρώντας στις σημερινές εξελίξεις, επανέλαβε τα περί «ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας». Δεν μπορεί πλέον ωστόσο ο Μαδούρο να στηρίζεται στις πλάτες του Πεκίνου, καθώς η Κίνα υπολογίζει μεν στη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα, όχι όμως απαραίτητα με τον Μαδούρο.

Εκμεταλλευόμενος αυτήν την έμμεση αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πεκίνου τις τελευταίες ημέρες, ο Χουάν Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας εγκαταλείποντας ωστόσο τον Μαδούρο.

naftemporiki.gr