Skip to main content

ΥΠΕΣ: Τέλη Σεπτεμβρίου η β΄ κατανομή σε παιδικούς σταθμούς

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών και οι ενέργειες που γίνονται για τη φιλοξενία όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, με εκπροσώπους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο κ. Πουλάκης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φέτος κατά την πρώτη κατανομή, τον Ιούλιο, χορηγήθηκαν 94.000 επιταγές (voucher) τοποθέτησης σε ισάριθμα παιδιά. Αυτές κάλυψαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ-ΑμέΑ, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία.

Η δεύτερη κατανομή θα γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και δέσμευση του υπουργείου είναι ότι φέτος, όπως και πέρυσι, θα χορηγηθούν voucher σε όλους εκείνους που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εκτιμάται ότι φέτος θα δοθούν 125-126.000 voucher, δηλαδή 6,5% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η εκτίμηση για το έτος 2018-2019 είναι ότι θα δοθούν από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους συνολικά 235 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», την ώρα που το έτος 2013-2014 το ποσό αυτό έφθανε τα 173 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, την τελευταία εξαετία αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό συμμετοχής των εθνικών πόρων στη χρηματοδότηση του προγράμματος, κι από 12 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013-2014, φέτος ανέρχεται στα 167 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο δηλώνει, επίσης, ότι το σύνολο των οικογενειών των πυροπαθών δήμων έλαβαν voucher, που αφορούν συνολικά 1.686 θέσεις (πρώτη και δεύτερη κατανομή), στους δημοτικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ.

Ο κ. Πουλάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για το πρόγραμμα  χρηματοδότησης, ύψους 15 εκατ. ευρώ,  για τη δημιουργία νέων δομών και για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών, ύψους 95 εκατ. ευρώ, για τη συμμόρφωσή τους στις τεχνικές προδιαγραφές του Π.Δ. 99/2017, που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους και διασφαλίζει την ασφαλή φιλοξενία των βρεφών και των παιδιών.

Παράλληλα, επισήμανε την συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, να ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλες οι ώριμες μελέτες που υπάρχουν στους δήμους, ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της (Real fm) για τους παιδικούς σταθμούς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «το voucher που δίνουμε σήμερα αντιστοιχεί σε ποσά των 2.350 ευρώ έως 2.900 ευρώ τον χρόνο.

«Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι με 1.000 ευρώ λιγότερα, θα λύσει το πρόβλημα. Δεν είναι ότι δε φτάνουν τα λεφτά. Είναι το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις, είναι ανισοκατανεμημένες. Ο νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, οικονομία θα τα αυτορυθμίσει. Το 2014, αυτός ήταν κυβέρνηση, όταν έδωσε 79.000 voucher, 50% λιγότερα απ’ ό,τι δόθηκαν πέρυσι κι έμειναν 18.000 παιδιά εκτός από τους βρεφονηπιακούς το 2014. Το ένα στα τέσσερα παιδιά έμεινε έξω και μας κουνάει το δάχτυλο. Να μη λέει ψέματα στον κόσμο, γιατί είναι αμαρτία για τα παιδιά» τόνισε η κ. Φωτίου.