Skip to main content

Λάδι στη φωτιά της πόλωσης

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki

Την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης -οι οποίοι με δηλώσεις τους έχουν πει ότι δεν θέλουν χάρες από την κυβερνητική πλειοψηφία- να διατηρήσουν τα προνόμια του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, καταθέτει σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Βούτσης.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για παιχνίδια στη Βουλή, διατηρώντας και από την πλευρά της πολύ ψηλά τους τόνους της κριτικής. Η Ν.Δ. ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να μην υποκύψει στον εκβιασμό Καμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει από τη Λαμία ότι ο κ. Βούτσης «κοιτά με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια» και παράλληλα αφήνει να διαρρεύσει ότι σκέπτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει πως δεν σχεδιάζει ουσιώδη αλλαγή του Κανονισμού, αναδεικνύοντας ως επιχείρημα ότι «ο λαός ψήφισε ως αρχηγούς κομμάτων τον Καμμένο και τον Θεοδωράκη και πρέπει να παραμείνουν», θέση που  παραβιάζει de facto τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχοντας μπροστά της κρίσιμα νομοθετήματα και προθεσμίες (π.χ. τον νέο νόμο για την προστασία α΄ κατοικίας) δεν μπορεί η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συνεχίσει αμφισβητούμενη σε κάθε της βήμα.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης αναμένεται να προτείνει τη διατήρηση των προνομίων που διαθέτει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος, ακόμα και όταν αυτή διαλύεται (δικαίωμα λόγου στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, γραφεία, υπάλληλοι κ.λπ.) και όχι τη μη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, εφόσον διαθέτουν λιγότερους από πέντε βουλευτές.

Αυτό που θα προταθεί, δηλαδή, ως προσθήκη στον Κανονισμό θα αφορά μόνο τα δικαιώματα των πολιτικών αρχηγών και κυρίως το δικαίωμα της αγόρευσης στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κάτι που για ευνόητους συμβολικούς αλλά και πολιτικούς λόγους θέλουν τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, θέλει όμως και ο κ. Λεβέντης, καθώς η Ένωση Κεντρώων βρίσκεται στο όριο της διατήρησης των δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας και μία απώλεια θα τον φέρει στη θέση που είναι σήμερα Καμμένος και Θεοδωράκης.

Πέρα από την ουσία της κίνησης και για αν όντως παραβιάζει τα κοινοβουλευτικά ήθη, απαξιώνει περαιτέρω τη Βουλή και την πολιτική, όπως βάσιμα υποστηρίζει η αντιπολίτευση, το όλο κλίμα ενισχύει τις αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση με ένα κοινοβούλιο σε διαρκή αναταραχή και κατ’ επέκταση ενισχύει την αίσθηση ότι η χώρα πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές, καθώς η εικόνα που διαμορφώνεται, κατά γενική ομολογία, δεν είναι εικόνα πολιτικής σταθερότητας αλλά πολιτικής αβεβαιότητας, που έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία.

Ωστόσο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση τροφοδοτούν έναν νέο γύρο όξυνσης και ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης εντός και εκτός Βουλής, υπηρετώντας από κοινού τη στρατηγική της πόλωσης και της διαμόρφωσης του νέου, ισχυρού δικομματισμού, ενόψει των επόμενων εκλογών. Μόλις πέσει η σκόνη για το -κατά την αντιπολίτευση- «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», θα σηκωθεί νέα σκόνη με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας που ακολουθεί κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εντός της εβδομάδας.