Ολοκληρώθηκαν πριν λίγο οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. Έπειτα από τρεις ώρες η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από το γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ που φιλοξένησε τη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ συμφωνήθηκε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για διεξαχθεί στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των αποστολών των δύο χωρών.
Έπειτα από 3,5 ώρες η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από το γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ που φιλοξένησε τελικά τη συνάντηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.
Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στο Swiss Hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκε ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.
Η ελληνική αποστολή προσήλθε στο νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια, με μικρό καλάθι και χωρίς να τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για την έκβαση των συζητήσεων. Ωστόσο, έκατσε στο τραπέζι έχοντας διευκρινίσει πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία από την άλλη επιχειρεί να διευρύνει ην ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Στόχος (των διερευνητικών) είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγμάτευση, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν στις διρερυνητικές και αν αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια μονομερούς αναβάθμισης της όλης διαδικασίας, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως «δεν γνωρίζουμε τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας».