του Μάκη Συνοδινού
Για περισσότερα από 100 χρόνια χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το κατάφυτο νησί του Ιονίου, την Κεφαλονιά. Ο λόγος για την Κουνόπετρα, ένα μεγάλο βράχο στο νότιο τμήμα της Παλικής που ξεχωρίζει μέσα στην θάλασσα και πήρε το όνομα του επειδή… συνεχώς εκινείτο.
Οι ντόπιοι ακόμα θυμούνται τους επισκέπτες να βάζουν μικρά ξύλα ανάμεσα στον βράχο και την ακτή και να παρατηρούν με θαυμασμό την μετατόπιση ή ακόμη και το σπάσιμο του ξύλου κάθε φορά που η Κουνόπετρα κουνιόταν μία προς την ακτή και μία προς το Ιόνιο.
Όπως ήταν φυσικό το γεωλογικό αυτό παράδοξο -μυστήριο κατά τους ντόπιους- κίνησε το ενδιαφέρον ειδικών επιστημόνων που για πολλά χρόνια πήγαιναν στο νησί προκειμένου να το εξηγήσουν. Σύμφωνα με τις έρευνες, το ”μυστικό” των παλινδρομικών κινήσεων βρίσκεται στην βάση του βράχου και συγκεκριμένα στο πως είναι ”τοποθετημένος” στον πυθμένα της θάλασσας.
Η ήρεμη παλμική κίνηση της Κουνόπετρας, άρχισε να μειώνεται το 1953 μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί εξαιτίας της μετατόπισης του εδάφους και το 1974 η κίνησή της σταμάτησε οριστικά.
Σήμερα οι επισκέπτες του παράξενου αυτού γεωλογικού φαινομένου, μπορούν να παρατηρήσουν την κίνηση ενός άλλου μικρότερου βράχου που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην ”μυστήρια” Κουνόπετρα και οι ντόπιοι έχουν ονομάσει ”Νέα Κουνόπετρα”.
Ωστόσο η κίνηση της Νέα Κουνόπετρας είναι αραιή και όχι ασταμάτητη όπως της Κουνόπετρας.