Skip to main content

Μπαρνιέ: Αναπόφευκτοι ορισμένοι εμπορικοί περιορισμοί για τη Βρετανία μετά το Brexit

Αναπόφευκτους έκρινε ορισμένους εμπορικούς περιορισμούς στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit, ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό του Η.Β. Τερέζα Μέι και τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο κ. Μπαρνιέ ζήτησε ευθέως από τη Μ. Βρετανία να αποσαφηνίσει πώς διαβλέπει τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. στη μετά εποχή Brexit, από τις 29 Μαρτίου 2019.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: χωρίς μια τελωνειακή ένωση και εκτός ενιαίας αγοράς, τα εμπόδια στο εμπόριο, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτα», τόνισε. «Έχει φτάσει η στιγμή να αποφασίσουν».

«Χρειαζόμαστε επίσης σαφήνεια στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική σχέση», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντέιβις εξέφρασε βεβαιότητα ότι μπορεί να εξασφαλίσει συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο έως τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου.

«Όλοι πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης», είπε ο Μ. Μπαρνιέ. «Η βεβαιότητα για τη μετάβαση θα έρθει μόνο με την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης».

Με λίγο περισσότερο από έναν χρόνο να έχει απομείνει για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, το κόμμα της κ. Μέι παραμένει έντονα διχασμένο για το είδος της σχέσης που θα πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ της Ε.Ε. και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Το καθοριστικό σημείο, όπως έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις η πρωθυπουργός, είναι ότι χρειαζόμαστε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να είμαστε σε θέση να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις Μπαρνιέ έρχονται λίγες ώρες μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι το Η.Β. δεν επιθυμεί να παραμείνει μέρος της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία εμπορική σχέση με την Ε.Ε. που θα έχει όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν για τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, όταν αυτές συναλλάσσονται με ευρωπαϊκές χώρες.

Τα δύο μέρη αναμένεται να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις, το αποτέλεσμα όμως αυτών των διαπραγματεύσεων είναι προς το παρόν άδηλο.

naftemporiki.gr