Skip to main content

ΕΛΑΣ-λιμενικό: «Ξήλωσαν» κύκλωμα που έβγαζε αλλοδαπούς με σκάφη προς Ιταλία (βίντεο)

Πολυμελές κύκλωμα που διευκόλυνε συστηματικά την παράνομη έξοδο αλλοδαπών προς την Ιταλία με τη χρήση πλωτών σκαφών έπεσε στα «δίχτυα» της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνελήφθησαν οκτώ μέλη τής εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί. Ο αρχηγός» της είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακή, ενώ συγκατηγορούμενοί τους είναι άλλα πέντε άτομα, δύο αλλοδαποί και τρεις Έλληνας.

Όπως προέκυψε, απογευματινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, μέλη του κυκλώματος μετέφεραν υπό διακίνηση αλλοδαπούς, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο βραχώδες σημείο της Αττικής, απ’ όπου επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης.

Το ιστιοφόρο αυτό εντοπίστηκε από σκάφη του λιμενικού κοντά στην Ύδρα, όπου και ακινητοποιήθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά από καταδίωξη.

Όπως διαπιστώθηκε, σε αυτό επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές – μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν άλλοι 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.

Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα.

Σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν άλλα έξι μέλη της οργάνωσης, καθώς και Έλληνας οδηγός ταξί, που συμμετείχε στη μεταφορά των αλλοδαπών.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα, από την οποία ότι η εγκληματική αυτή οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία.

Μετά την αγορά του σκάφους, εντόπιζαν υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που κατοικούν στην Ελλάδα. Στο τελικό στάδιο, οι διακινούμενοι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου αποκρύπτονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης.

Όπως προέκυψε, η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος, πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, πλήθος παραστατικών για μεταφορές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη, 2.500 ευρώ και δύο οχήματα για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα κι αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε), σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL παρείχε, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με τα λοιπά κράτη μέλη και συνέδραμε με εμπειρογνώμονες κι αναλυτές από το γραφείο της Europol στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πειραια – European Union Regional Task Force, ενώ υποστηρίχθηκε ενεργά από τη National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.