Skip to main content

Μαζικό και το νέο συλλαλητήριο

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Την απόλυτη αντίθεσή τους σε κάθε χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γείτονα χώρα εξέφρασαν χθες στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, στο δεύτερο μαζικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται προϊούσης της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό. Αντιπαράθεση για τον όγκο αλλά και τον χαρακτήρα της κινητοποίησης, με την κυβέρνηση να μιλά για «διάψευση» των προσδοκιών όσων ανέμεναν «λαοθάλασσα», και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έστειλαν μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι δεν τον εμπιστεύονται». 

Για δεύτερη φορά από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στο κάλεσμα των Παμμακεδονικών Ενώσεων και κατακλύζοντας και το Σύνταγμα -μετά τη Θεσσαλονίκη- δήλωσαν τη διαφωνία τους σε κάθε λύση που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών, σημαντικό τμήμα εκ των οποίων ταξίδεψε με λεωφορεία στην πρωτεύουσα, αποτέλεσε, όμως, επίδικο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., με τις δύο πλευρές να αντιπαρατίθενται για το αν η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει ή όχι την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στη βάση της εθνικής γραμμής που διαμορφώθηκε το 2008 για σύνθετη ονομασία. 

Οι δύο πλευρές βάσισαν τα νομιμοποιητικά επιχειρήματά τους στο «παιχνίδι των αριθμών», με την κυβέρνηση να υιοθετεί τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας που υπολόγισαν τους συμμετέχοντες σε 140.000 (συμπεριλαμβανομένων των 283 λεωφορείων που έφτασαν στην πρωτεύουσα από όλη την Ελλάδα). Στον αντίποδα οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. ερείδονται στους υπολογισμούς των ίδιων των διοργανωτών, που μίλησαν μέχρι και για ένα 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές. Ειδικότερα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού αναγνώρισε μεν ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν «αρκετές χιλιάδες» πολίτες, αλλά υπογράμμισε ότι «παρέμειναν ευσεβείς πόθοι» «ο σεισμός και τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που φαντάστηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο». Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισήμαναν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες» και «συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία». Για «διάψευση των δημοσκοπήσεων της διαπλοκής» και για «γύμνια της Ν.Δ.» μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε, μάλιστα, ότι «εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους», καθώς διαφώνησαν με το κάλεσμα κατά της σύνθετης ονομασίας. «Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» κατέληξε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. 

Μητσοτάκης: Υπερηφάνεια

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας». «Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι το συλλαλητήριο δεν είχε πολιτικό χρώμα και επισήμανε ότι οι πολίτες εξέφρασαν χθες την αγωνία τους και την «έλλειψη εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσω μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα» ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει χρέος να ακούει το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτεί πάθη και διχασμούς.

Στον κ. Κοτζιά απάντησε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, καταλογίζοντάς του ότι «αντί να ευχαριστήσει με σεμνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων» προτίμησε να καταφύγει «σε ένα μίζερο μικροκομματισμό, πολύ κατώτερο της ιστορικότητας των στιγμών».
«Παρών» από πολιτικούς

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πλήθος στελεχών της Ν.Δ., ενώ έδωσε το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης. Επίσης συμμετείχε ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Πλακιωτάκης και Κώστας Σκρέκας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και πολλοί άλλοι. 

Στο Σύνταγμα κατέβηκαν και δύο πολιτικοί αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος περιστοιχίστηκε από όλη σχεδόν την κοινοβουλευτική ομάδα του και πλήθος χρυσαυγιτών. 

Επίσης, συμμετείχαν στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ το «παρών» έδωσε και ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος δεν συνεργάζεται πια με τους ΑΝΕΛ. 
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας. 

Περιορισμένα επεισόδια 

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου κατά τη διάρκεια επεισοδίου που σημειώθηκε μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομικών των ΜΑΤ. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, το επεισόδιο σημειώθηκε από ομάδα νεαρών, που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν από την περιοχή του Συντάγματος προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου νωρίτερα πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστές, η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί και οι συγκεντρωθέντες είχαν αποχωρήσει. Την ίδια ώρα, ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε έναν μοτοσικλετιστή που κρατούσε ελληνική σημαία στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους, τον οποίο χτύπησαν και διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. 

Μ. Θεοδωράκης: Δημοψήφισμα 

Πρώτος ομιλητής στη μαζική συγκέντρωση ήταν ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις μπογιές που έριξαν προχθές στο σπίτι του αντιεξουσιαστές θέλοντας να τον εμποδίσουν, όπως είπε, να μιλήσει στον «κυρίαρχο λαό». Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι Σκοπιανοί θέλουν να οικειοποιηθούν «στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού». Ακόμη, χρησιμοποίησε, μάλιστα, βαρύτατες εκφράσεις κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «μας κυβερνούν εθνομηδενιστές». 

Ομιλία απηύθυνε και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος διεμήνυσε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους». Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που εξέφρασαν την απόλυτη διαφωνία τους με τη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της πΓΔΜ.