Skip to main content

Ο ΗΠΑ πιέζουν τον Μαδούρο με το πετρέλαιο, ο Γκουαϊδό «φλερτάρει» Ρωσία, Κίνα

Διορία τριών μηνών δίνουν οι ΗΠΑ σε ξένες επιχειρήσεις, που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, μέσω συναλλαγών με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μία προσπάθεια να εντείνουν περαιτέρω την πίεση στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, που εξαρτάται άμεσα από τις εξαγωγές του «μαύρου χρυσού». Επαναλαμβάνουν δε ότι όλες οι επιλογές μένουν στο τραπέζι, αν και διευκρινίζουν πως δεν επίκειται άμεσα στρατιωτική επέμβαση. Την ίδια ώρα ο Χουάν Γκουαϊδό «φλερτάρει» με Κίνα και Ρωσία, που έχουν δώσει τη στήριξή τους στον μεγάλο του αντίπαλο. 

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι όσες μη αμερικανικές επιχειρήσεις αγοράζουν πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή από την κρατικά ελεγχόμενη PDVSA της Βενεζουέλας, με συμφωνίες, στις οποίες εμπλέκονται το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, brokers ή άλλοι μεσολαβητές, θα πρέπει να σταδιακά να περιορίσουν τις αγορές τους και τελικά να τις σταματήσουν έως τις 28 Απριλίου. 

Η ανακοίνωση έρχεται να περιορίσει τη σύγχυση γύρω από τις αμερικανικές κυρώσεις και τους πιο ακριβώς αφορούν. Τα αμερικανικά διυλιστήρια ήταν έως τώρα ο μεγαλύτερος πελάτης της PDVSA, αλλά η Βενεζουέλα πουλάει επίσης πετρέλαιο και σε άλλες μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Ινδίας. Δεν ήταν έως τώρα σαφές εάν η απαγόρευση αγορών αφορούσε μόνο τις αμερικαικές ή και άλλες επιχειρήσεις, αλλά σύμφωνα με το Reuters Ευρωπαίοι αγοραστές είχαν αρχίσει να αναβάλλουν παραγγελίες εν μέσω ανησυχιών για το πώς θα πληρώσουν. 

Εκπρόσωποι των Vitol και Trafigura, των δύο μεγαλύτερων traders εμπορευμάτων στον κόσμο, έσπευσαν να απαντήσουν ότι θα συμμορφωθούν με τις κυρώσεις. Όσο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν και εκείνες το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με τις οποίες θα καταργήσουν τη δυνατότητα της Βενεζουέλας να συναλλάσσεται σε ευρώ, αν και είναι αμφίβολο, εάν μπορούν να δράσουν με ενιαία φωνή σε αυτό το μέτωπο. 

Την ίδια ώρα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα μία στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κολομβία ή και τις τρεις χώρες μαζί, στη Βενεζουέλα απάντησε αρνητικά. «Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Πρώτος μας στόχος όμως είναι μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» είπε. 

Άνοιγμα Γκουαδό σε Μόσχα, Πεκίνο 

Και ενώ ο Μαδούρο προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις της Δύσης, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτονακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, επιχειρεί άνοιγμα στους δύο μεγαλύτερους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη Ρωσία και την Κίνα, που δεν δίστασαν από την πρώτη στιγμή να στηρίξουν το καθεστώς Μαδούρο. Μόσχα και Πεκίνο θα πρέπει να σκεφτούν ότι μόνο η σταθερότητα μπορεί να προστατεύσει τις επενδύσεις του στη χώρα, τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters. 

«Αυτό που βολεύει περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα η σταθερότητα στη χώρα και μία αλλαγή διακυβέρνησης. Ο Μαδούρο δεν προστατεύει τη Βενεζουέλα, δεν προστατεύει τις επενδύσεις κανενός και δεν είναι καλός για deals με αυτές τις χώρες» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως μία νέα κυβέρνηση στη Βενεζουέλα θα αντιμετώπιζε με μεγάλη υπευθυνότητα τους πιστωτές και ομολογιούχους. 

naftemporiki.gr  με πληροφορίες από Reuters, WSJ