Skip to main content

Τι συζητήθηκε στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Στη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βουκουρέστι, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στη διάρκεια των εργασιών της, συζητήθηκαν ο ρόλος των γυναικών στην Ασφάλεια και στην Άμυνα, η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής μεταξύ των  ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας: PESCO (Permanent Structured  Cooperation), CARD (Coordinated Annual Review on Defence),EDF/EDIDP (European Defence Fund / European Defence Industrial Development Program), EPF (European Peace Facility), καθώς και η Καινοτομία και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Άμυνας.

Κατά τις παρεμβάσεις του στους επιμέρους θεματικές ενότητες της συνόδου, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το ΥΠΕΘΑ, τόσο σε θεσμικό, όσο και ουσιαστικό επίπεδο, με εφαρμογή της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και συνεχή ποιοτική διεύρυνση των καθηκόντων που ανατίθενται στο γυναικείο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι αποτελούν το μέσο επίτευξης της Παγκόσμιας Στρατηγικής (Global Strategy) της Ένωσης και συμβάλλουν στην αξιοπιστία της στον τομέα της ασφάλειας. Όπως ανέφερε, η συλλογική και σταθερή συνεργασία των κρατών-μελών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων που απαιτούνται για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ, προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η συναντίληψη των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας.

Επιπλέον, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων, ενώ μείζονα πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η εξισορρόπηση εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αποστολάκης συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τους υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας, Gabriel-Beniamin Les, της Γαλλίας, Florence Parly, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Κροατίας, Peter Mihatov. Κατά τις διμερείς αυτές συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής κοινού ενδιαφέροντος. Εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα PESCO.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε και με τον βοηθό γενικό γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Jean-Pierre Francois Lacroix, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως με διάθεση ναυτικής μονάδος από το 2006.